Hana Pachtová: Čisté radosti

23. květen 2020

Čtvrtá z pětice povídek natočených ve spolupráci s Moravským divadlem Olomouc. V době, kdy herci v divadlech nehrají a režiséři v rozhlasových studiích netočí, našli společně cestu, jak ve stížených udělat nemožné, a přece jen nabídnout posluchačům premiérové tituly.

Kdo by si nechtěl v životě dopřát trochu „čistých radostí“? Český rozhlas Olomouc tuto možnost nabízí. V cyklu Setkání s literaturou uvádíme premiéru povídky Čisté radosti prozaičky Hany Pachtové.

Hana Pachtová je mimořádná devětačtyřicetiletá žena, která od mládí žije s roztroušenou sklerózou. „Svůj život kočíruju vsedě,“ poznamenává na toto téma s úsměvem. Ostatně když se podíváte na fotografie pěkné blondýnky, nenajdete žádnou bez úsměvu. Tvrdí, že vozík, který musí používat, jí dal nový impuls, který pro život potřebovala, a i proto si na něj nikdy nestěžuje. Povídku Čisté radosti najdeme v autorčině prvotině, jež na sebe v roce 2005 okamžitě strhla pozornost.

Kniha Bůh je pes, vydaná péčí brněnského nakladatelství Petrov v edici Nezavedení, obsahuje deset pozoruhodných textů, včetně povídky Čisté radosti. Od té doby napsala Hana Pachtová další dvě knihy a čtvrtá je určitě na cestě. Tak trochu holčičí povídka Čisté radosti jsou záznamem o generačním setkání, které bourá všechny předsudky a zároveň potvrzuje staré pravdy.

Účinkuje: Vendula Nováková
Připravila: Eva Lenartová
Napsala: Hana Pachtová
Zvukový mistr: Zdeněk Slavotínek
Hudba: Anonín Schindler
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 23. 5. 2020
autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio