Hana Zagorová zpívala na československém beatovém festivalu, ale také v semaforské Kytici

5. září 2021

„Jednak tamní rozhlas a televize, ale také tvrdost toho kraje. Když se na Ostravsku narodíte a vyrostete tam, tak vás už v životě nic nepřekvapí. Navíc tam vždy byla upřímnější, více přímočará komunikace. Když je něco bílé a šedé, tak se má říct, že je to bílé a šedé. I kdyby to bylo nepříjemné.“

Tak odpověděla zpěvačka, textařka i herečka, velká hvězda české populární hudby Hana Zagorová před časem na otázku, do jaké míry může za svůj úspěch vděčit výjimečnosti ostravského muzikantského prostředí.

Narodila se v obci Petřkovice, která už je součástí Ostravy, 6. září 1946. Po finále soutěže Hledáme nové talenty, kde ji doprovodil orchestr Gustava Broma, byla oslovena ostravským televizním i rozhlasovým studiem a z podnětu dramaturga i kapelníka Františka Trnky zpívala s Ostravským rozhlasovým orchestrem.

Nejdříve to byly dětské písničky, ale pak účinkování v ostravském televizním recitálu Na vlně 197 a také v pořadu Písničky pro Hanku. Mladá Hanka Zagorová, jinak studentka brněnské Janáčkovy akademie múzických umění, zpívala i v písničkovém pořadu S Bromem světem a také zaujala hlavní roli v televizní inscenaci Josefíny Vladislava Vančury.

A když byla řeč o Františkovi Trnkovi a Ostravském rozhlasovém orchestru a Haně Zagorové, tak všechno je autorsky a interpretačně propojeno v šansonu Mrtvá Láska, který vyšel v roce 1969 na singlu Supraphonu. A ten v pořadu Světla ramp zazní – jako i jiné písničky, které éterem často neproudí.

Čtěte také

Jedna z dalších skladeb nás zavede až do konce roku 1968, kdy Hana Zagorová s ostravskou kapelou Flamingo zavítala na druhý  československý beatový festival do pražské Lucerny, tedy přehlídky s trošku jinou atmosférou než měly ty, kterých se do té doby zúčastnila. „V ostravském rozhlase jsem spolupracovala s tamním orchestrem. Jeho rytmiku představovalo právě Flamingo. Mně ten festival nabídl unikátní zážitek, byla jsem vlastně podruhé v životě v Praze. V Lucerně jsme s Maruškou Rottrovou a Petrem Němcem zpívali soul, a publikum to přijalo báječně,“ vzpomínala.

V pořadu Světla ramp zavzpomínáme s Hanou Zagorovou i na její působení v Semaforu a Kytici a zajímavá bude též drobnička Karla Vágnera, tedy muže stěžejního pro úspěch devítinásobné Zlaté slavice v řadě.

A vše zarámují pěkné písničky, včetně duetu Adieu, který Hana Zagorová natočila se svým životním partnerem, operním pěvcem Štefanem Margitou pro loňské album Konečně společně.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.