Hasiči a policisté soutěžili v poskytování první pomoci

13. květen 2012

Hasiči a policisté. Muži a ženy, kteří jsou často prvními lidmi, kteří poskytují pomoc zraněným. Ať už jde o nehody anebo třeba o situace, kdy při své práci náhodou objeví lidi v nouzi. I to je jeden z důvodů, proč pro ně Záchranný tým ostravského Českého červeného kříže pravidelně pořádá soutěž v poskytování první pomoci.

Ve sklepení Slezskoostravského hradu se ukrývá jedno z deseti stanovišť soutěže pro policisty a hasiče. Je tady Jana Sováková, která má zkrvavenou tvář, ubrečené oči. O co tady jde?

„Jedná se o situaci, kdy ve sklepení hradu je nějaký squat. Jsem tady s manželem a třítýdenním miminkem a vybuchne nám zařízení na vaření pervitinu. Manžela výbuch odhodí do skleněné vitríny, má rozříznuté břicho. Mne výbuch odhodí na stěnu a jsem posléze v bezvědomí. A mé dítě je v bezvědomí a nejeví známky života,“ popisuje nejen svou roli figurantka.

Karvinští profesionální hasiči jsou tady a figuranti i jejich zachránci se ujímají svých rolí. Trvá to asi pět minut, než na místo dojedou imaginární lékaři. Hasiči v tu chvíli mají před sebou poslední úkol, předat záchranářům všechny důležité informace. Jeden z deseti příběhů pro ně v tu chvíli končí. Na místě byli tři zranění a na péči o každého z nich dohlížel jeden porotce. Ti se pak poradí a hasičům řeknou, co udělali dobře a co špatně.

Hasičům v první chvíli vůbec nedošlo, že dýchací panna Filip vůbec není hračka, ale že představuje reálné miminko. Což byl asi největší problém, protože s jeho resuscitací začali o něco později, než měli. Porotci jim taky vytkli polohu nohou u zraněného muže a nelíbilo se jim, že nechali hysterickou matku, aby s péčí o něj pomáhala.

Řadu věcí ale zvládli, jak měli. A ruku na srdce, jak bychom se v podobných situacích zachovali my ostatní? Jak říká hasič Jaroslav, podobné soutěže pro ně, pro profesionály smysl mají.

„Něco jiného je, když se o tom člověk v práci učí, než když to potom potká na vlastní kůži. I když tady jsou to figuranti, tak přece jen tam nějaká nervozita je,“ vysvětluje hasič.

A jak pak za ostravský Červený kříž dodává Lucie Antošíková, soutěž pravidelně doprovází i program pro veřejnost. Kromě tradičních ukázek zásahů i techniky, letos hlavně děti měla pobavit i poučit nemocnice pro medvídky. Byla zejména pro děti, které se ještě neseznámily s první pomocí, takovou formou hry,“ říká.

Ti, kteří přišli ale nemuseli litovat. Obdobná soutěž totiž v Česku nemá obdoby, užít si jí snad budete moci i příští rok.

A na závěr ještě dodáme, že i letos první pomoc nejlépe poskytovali policisté. Konkrétně ti z krajské speciální pořádkové jednotky.

autor: mik
Spustit audio