Hasiči a záchranáři dostali novou techniku za 330 milionů korun

22. leden 2016

Hasiči a záchranáři převzali od vedení Moravskoslezského kraje novou techniku za více než 330 milionů korun. Jde o výškové plošiny, auta pro dobrovolné hasiče a také zdravotní záchranáře.

Lékaři mají nově k dispozici šest osobních aut, které jezdí v takzvaném systému rendez-vous. Výhodou je, že je lékař mobilnější a nezávislý na velké sanitce, upřesňuje náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje David Holeš.

„V případě, že lékař pacienta ošetří a jeho zdravotní stav nevyžaduje, aby ho lékař dále doprovázel do zdravotnického zařízení, tak ho předává středně zdravotnické posádce do velkého vozu, která zajišťuje transport, a lékař je okamžitě volný k dalšímu zásahu,“ dodává Holeš.

O desítky případů ročně narůstají počty zásahů moravskoslezských hasičů ve výškách. Ať už jde o požáry v panelových domech nebo odstraňování poničených střech. Jenže až dosud neměli hasiči dostatek výškové techniky a bojovali i s jejím stářím. Teď už jsou na tyto zásahy připraveni lépe než v minulosti.


Vedení kraje slavnostně předalo: 6 sanitních vozidel rendez-vous pro zdravotní záchranáře, 6 automobilových plošin a 1 unikátní automobilový žebřík pro profesionální hasiče, 50 dopravních automobilů pro vybrané jednotky dobrovolných hasičů.

Velkou posilou pro moravskoslezské hasiče bude třeba automobilový žebřík, který dosáhne až do výšky 55 metrů.

„Ne vždy můžeme tu deklarovanou výšku využít. A přece jenom tady v Ostravě máme šestnácti a sedmnáctipodlažní baráky a tam je to tak akorát na hraně,“ říká ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra.

Kromě toho dostali profesionální hasiči šest plošin. Ty teď budou v každém okresním městě, a k tomu také v Havířově.

„A ta starší technika se posune na stanice, kde ještě není. A když si vezmete dojezdové časy – třeba z Bruntálu do Rýmařova, než tam výšková technika dojede, tak to trvalo dvacet i třicet minut a to se nebavíme o zimních podmínkách, takže to bude jednoznačné urychlení a zkvalitnění našich zásahů,“ dodává Nytra.

Padesát vozů pro ‚dobráky‘

Padesát nových vozů dostali do výbavy i dobrovolní hasiči. Nahradily většinou staré Avie, které už jim sloužily desítky let a více je opravovali, než na nich jezdili.

„A to auto už poslední rok víc stálo, protože se nám nevyplatilo do oprav dávat tolik peněz. Naštěstí přišly dotace a tyto nové vozy, takže pro nás je to obrovský přínos,“ říká Ondřej Mika, velitel dobrovolných hasičů z Klimkovic.

Předávání nové techniky hasičům a záchranářům

Automobil je plný zásahové techniky a navíc má i nádrž na 300 litrů vody, takže s ním mohou dobrovolní hasiči jezdit i k menším požárům.

„My máme ještě velkou cisternu, ve které vozíme standardně tři kubíky vody. Takže pro nás je to výhoda spíš pro technické zásahy – likvidace hmyzu, popadané stromy, čerpání vody a tak podobně,“ dodává Mika.

Nová technika pro hasiče přišla na více než 300 milionů korun, kraj na ni získal evropskou dotaci.

autoři: tif , iha
Spustit audio