Hasiči v Moravskoslezském kraji kvůli dešti evidují přes 400 zásahů

21. červen 2020 10:58

Moravskoslezští hasiči evidují kvůli vytrvalému dešti od čtvrtka celkem 437 zásahů. Nejvíce výjezdů měli ve třech nejpostiženějších okresech Ostrava, Frýdek-Místek a Nový Jičín.

Kromě čerpání vody, monitoringu toků, čištění a uvolňování toků a kanalizací postupně přibývá i událostí se spadlými nebo ohrožujícími stromy v důsledku podmáčení půdy. Na Novojičínsku se sesunul kus svahu. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení, ohrožují i nedaleké domy.

V noci na pátek například museli stavět na čtyřech místech v regionu také ochranné hráze. Použili k tomu více než 300 pytlů s pískem. Dvě hráze se stavěly v Novém Jičíně-Žilině, v Ostravě-Svinově a Šenově u Ostravy.

400 zásahů hasičů

Za posledních 24 hodin moravskoslezští hasiči evidují 72 nových událostí souvisejících s aktuální vlnou dešťů, která zasáhla Českou republiku. Od čtvrtku, kdy začalo intenzivně pršet v Moravskoslezském kraji, jich je celkem 400, řekl dnes ČTK mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.

Nejčastěji čerpali hasiči vodu ze vzniklých lagun, sklepů, suterénů, garáží, balkonů či výtahů. Čistili kanály a jiné propustky. Hasiči také odstraňovali několik stromů a monitorovali chování hladin několika řek a potoků.

V noci na pátek například museli stavět na čtyřech místech v regionu také ochranné hráze. Použili k tomu více než 300 pytlů s pískem. Dvě hráze se stavěly v Novém Jičíně-Žilině, v Ostravě-Svinově a Šenově u Ostravy.

Pátrání po utonulé ženě

„Bohužel, v souvislosti s likvidací následků silných dešťů hasiči evidují již první oběť. V obci Vysoká bylo v sobotu podvečer 20. června z říčky Osoblaha vytaženo tělo mrtvého muže a po další nezvěstné osobě hasiči ve spolupráci s policií zatím neúspěšně pátrali,“ řekl mluvčí hasičů Marek Gašparín.

Čtěte také

Včerejší pátrací akce byla večer přerušena a pokračovat má dnes. Kvůli vydatnému dešti ale pátrání ještě nezačalo.

„Rozsáhlou pátrací akci, i s nasazením vrtulníku, počasí zatím neumožnilo. Policisté tak nyní jen vizuálně kontrolují břehy, jestli se tělo někde nezachytilo,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Dodala, že policisté počítají i s možností, že proud tělo odnesl do nedalekého Polska. Polské kolegy proto policisté kontaktovali už v sobotu.

Policisté už znají totožnost obou utonulých. Jedná se o muže z Petrovic a ženu, která se v jeho společnosti pohybovala. Co se ale na břehu řeky Osoblahy stalo, netuší. „Kontaktovali jsme už sousedy a známé muže. Zatím jsme ale nezjistili okolnosti události,“ dodala.

autoři: Klára Křižáková , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související