Hasiči varují před požáry - hlavně od svíček nebo adventních věnců

21. prosinec 2014
Zprávy , Zprávy

Hasiči varují před požáry a nebezpečnou vánoční výzdobou v domácnostech. Hlavně jde o svíčky hořící na stole nebo adventním věnci.

Častým problémem je, že si člověk neuvědomí blízkost dalších hořlavých věcí - od ubrusů a záclon až po větvičky s jehličím. Jak potvrdil vyšetřovatel moravskoslezských hasičů Kamil Klár, čím více se blíží Štědrý den, tím je riziko větší. Jedna svíčka může podle něj napáchat velkou škodu.

„Pokud je požár zpozorován rychle, nemusí být škoda až tak vysoká. Může být v řádech desítek tisíc, maximálně do těch sto tisíc. Pokud je ale doba zpozorování delší, může se škoda vyšplhat až k milionu,“ varoval vyšetřovatel.

Hasiči v posledních letech jen minimálně vyjíždí k hořícím vánočním stromkům. Spíše je zaměstnávají požáry, které způsobí právě svíčky, adventní věnce, odhozené sirky nebo takzvané maso na plotně. Často požáry způsobí také děti.

Lidé si neuvědomují, že špatnou manipulací se svíčkami, sirkami nebo adventními věnci porušují zákon o požární ochraně. Při požáru můžou dostat pokutu až 25 tisíc korun.

autoři: mrk , tif
Spustit audio