Hasičské muzeum v Ostravě je jedinečným zdrojem zážitků. Už deset let

23. březen 2015

Na kontě má dlouhá léta služby u hasičů a taky spoustu zkušeností a znalostí o hasičském řemesle. Povolanějšího průvodce do Hasičského muzea města Ostravy než hasiče v penzi byste asi sotva našli. Letos přitom slaví tahle instituce deset let fungování, a pokud jste tu ještě nebyli, s Českým rozhlasem se k hasičům podíváte.

Hasičské muzeum města Ostravy letos slaví deset let od otevření. Pro návštěvníky je jedinečným zdrojem zážitků. Nabízí výlet do hasičské historie, kterou si můžete doslova osahat, a taky ukázky moderní zásahové techniky. I tady má člověk prostor pro vyžití. Může být na chvíli dispečerem, lezcem-záchranářem anebo tím, kdo spustí poplach ruční sirénou.

„Tato siréna z 40. až 60. let 20. století se používala v případě požáru a v té době i leteckých náletů. Ale používá se i v současnosti. Když vám třeba na hasičárně vypnou proud, tak jak jinak ty hasiče chcete svolat? Ruční sirénou,“ vysvětluje průvodce Václav Vašíček.

Hasičský skluz

Hasičské muzeum města Ostravy jako jediné v republice provozují profesionální hasiči. Najdete ho v secesní budově v Ostravě-Přívoze, ve které kdysi sídlil německý a později český sbor dobrovolných hasičů. Muzeum je součástí Stezky technických atraktivit a jeho expozici tvoří sedm částí.

V muzeu najdete třeba kompletní dispečerské pracoviště, dozvíte se, jak se zachraňuje člověk z hluboké studny a jaké je to sedět na kozlíku staré koňské stříkačky. Mají tam i hasičský skluz.

„Pro hasiče je to rychlejší a bezpečnější než po schodech,“ dodává správce muzea Petr Gurný.

Detailní prohlídku hasičského muzea můžete absolvovat poslechem audio záznamu našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento díl pak spolu s dalšími najdete také v iRadiu.

V muzeu najdete i model železničního neštěstí ve Studénce
Spustit audio