Havířov má před sebou rozhodování o bezplatné MHD pro seniory a studenty

25. červen 2018 06:20

Havířovská radnice chce zavést bezplatnou dopravu pro děti, mladistvé a seniory. Město tak reaguje na usnesení vlády, která přislíbila zmíněným skupinám a vysokoškolským studentům 75procentní slevu z jízdného v příměstské a železniční dopravě.

„Reagujeme na příměstskou dopravu, takže do 18 let a nad 65 let dáme MHD zdarma,“ vysvětluje havířovská primátorka Jana Feberová (ČSSD) s tím, že ročně zvýhodnění obou skupin město vyjde na zhruba 8 milionů korun. „Samozřejmě se to promítne do provozních nákladů, ale myslím si, že to studentům pomůže – když cestují někam do Ostravy, nebudou mít problémy s těmi tarify, bude to pro ně jednodušší,“ dodává primátorka.

Novinka, kterou připravuje havířovská radnice, ale zaskočila hejtmanství. „Oslovili jsme všechna města v kraji, která mají vlastní MHD, aby udělala ten správný krok k integraci dopravy – aby byla zavedena stejná sleva pro studenty a důchodce, jako je ta vládní sleva. Některá města řekla ano, některá ne a teď se dozvídám, že Havířov to vzal úplně jinak. Takže integrovaný systém v kraji, který se 20 let budoval, dostal tímto rozhodnutím další hřebíček do rakve. Ale je to samozřejmě jejich rozhodnutí a my se tomu budeme muset přizpůsobit,“ říká náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS) s tím, že zkusí najít řešení, které by umožnilo bezproblémové propojení v rámci systému krajské integrované dopravy.

Krok vládnoucí koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL ale dnes ještě musí schválit havířovští zastupitelé. Jejich jednání začíná ve 13 hodin.

autor: stj
Spustit audio