Havířov má svou první sdílenou lednici. Stojí za komunitním centrem Lučina

5. srpen 2019 11:18

Lidem v nouzi se dnes odpoledne v Havířově otevře sdílená lednice. Jídlo tam můžou dát lidé, kteří mají přebytek. Vzít si pak naopak může kdokoli, kdo potřebuje.  S nápadem přišla organizace Save food, která už ve městě vozí i do azylových domů obědy, které zbydou v restauracích. V Havířově jsme natáčeli, když se lednice chystala.

Truhláři právě do dřevěné konstrukce vyvrtávají díry, aby zajistili přívod elektřiny do ledničky. Už za malou chvíli ji do přístřešku umístí. „Je to z kvalitně natřeného masivu, aby to vydrželo,“ říká truhlář Petr Jurák, který přístřešek vyráběl dvacet hodin. Podobnou zakázku, prý dělal úplně poprvé.

Sdílená lednice havířovské organizace Save food

Na instalaci sdílené ledničky se přišel podívat i šestadvacetiletý Ondřej Bandi. „Žiju sám a teď konkrétně v azylovém domě, kde si stravu obstarává každý sám. Jsem rád, že je to tak schované, protože většina lidí by se asi styděla, kdyby to bylo uprostřed města,“ říká.

Sdílenou ledničku se rozhodl zakladatel organizace Save food Gracián Svačina umístit za komunitní centrum Lučina, aby nebyla příliš na očích. „Budeme mít velkou šipku z chodníku na Hlavní třídě, kde bude napsáno sdílená lednice. A zároveň bude tabulka i na té dřevěné budce s lednicí. Na lednici budou i pravidla, kde bude mimo jiné napsáno, co mohou a nemohou do lednice dávat, pravidla ohledně spotřeby a další,“ popisuje Gracián Svačina.

Čtěte také

S nápadem na vytvoření sdílené ledničky se inspiroval v Ostravě. Potravinová banka ji provozuje už dva roky. „Lednička stojí uprostřed sídliště na Fifejdách a funguje skvěle. Zatím jsme měli snad jediný incident, kdy se lednička někomu zalíbila a chtěl si ji odnést domů. To se mu ale nepodařilo, „říká předsedkyně potravinové banky v Ostravě Helena Balabánová.

Do budoucna by chtěla v Ostravě zavést sdílených ledniček víc. Zatím je to ale prý pouze plán, protože je obtížné najít vhodnou lokalitu. Umístit ledničky do okolních měst plánuje i Save food, jednat chce například s Karvinou nebo Orlovou.

Spustit audio

Související