Havířov opraví za 50 milionů korun Základní školu Marie Pujmanové

27. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Jedna z největších havířovských škol projde rekonstrukcí. Kvůli špatnému stavu budovy město urychlilo přípravu oprav školského komplexu v ulici Marie Pujmanové. Školáci i kantoři by se měli v lepších podmínkách učit už na podzim.

„Okna obsluhují už jen vyučující, protože těsnění a kovové závěsy jsou už staré. Tady je samovolná mikroventilace – jsou tam i centimetrové mezery, kterými jde chlad. Na některých místech byly mezery už tak velké, že musely být zalepeny,“ říká učitelka českého jazyka a historie Romana Švabíková.

Školník Zdeněk Achberger má práce na škole i kvůli starším oknům požehnaně. „Polepili jsme, co se dalo, zajistili šrouby – hlavně kvůli bezpečnosti. A teď čekáme na sanaci. Nemůžeme nechat umýt okna ani uklízečky, aby náhodou některá nevypadla,“ upozorňuje školník.

Ředitelka školy Alena Kubíčková o rekonstrukci usilovala několik let. Dočká se těsně před odchodem do důchodu. „Jsem moc ráda, že se nám to povedlo. Pokud jde o vnitřní vybavení, myslím, že škola je nadstandardně vybavena. Skutečně nám chybí ten kabátek,“ říká.

Právě špatný stav školských budov v posledních měsících přinutil havířovskou radnici jednat. „Opravujeme dvě školy – Generála Svobody a Nábřeží s tím, že Pujmanovou jsme také zakomponovali do letošního rozpočtu. Ale jsou to všechno výdaje navíc, se kterými jsme letos nepočítali. Takže víceméně 130 milionů korun za dva roky investujeme do oprav škol,“ potvrzuje náměstek havířovské primátorky Karel Šlachta (ČSSD).

Rekonstrukce Základní školy Marie Pujmanové vyjde zhruba na 50 milionů korun. Kromě nových oken dostane budova zateplení i novou vzduchotechniku. Dělníci pak opraví také střechu.

autor: stj
Spustit audio