Havířov se soudí s krajem kvůli plánu zrušit odbočku na Šumbark

16. prosinec 2019 06:20

O zrušení odbočky na havířovský Šumbark rozhoduje soud. Umístit na silnici I/11 středový pás navrhlo ŘSD a krajský úřad to posvětil. Vedení Havířova s tím ale nesouhlasí, podle něj to ucpe kruhový objezd před vjezdem do města. Proto podalo na kraj správní žalobu.

„Myslím, že ta odbočka by měla zůstat, protože už teď je směr na Havířov ve vytížené době ucpaný,“ říká paní Marika z Havířova. Zároveň má i obavu, že uzavření odbočky ucpe kruhový objezd. „Bylo by to tam úplně zasekané. Neumím si představit, že bych tam jako řidič někde stála i půl hodiny,“ dodává.

Vedení města s ní v tomhle argumentu souhlasí. Proto se rozhodlo podat na Moravskoslezský kraj správní žalobu.

„Aktuálně soud vznesl dotaz, zda trváme na ústním projednání. My jsme řekli, že ne. Čekáme na rozhodnutí soudu, jaké k tomu zaujme stanovisko. Doufáme, že se tím bude zabývat a že změní rozhodnutí, které dle našeho názoru je špatné,“ vysvětluje náměstek primátora Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL) s tím, že podle vedení města na křižovatce dopravní nehody časté nejsou.

Čtěte také

Hejtman Moravskoslezské kraje Ivo Vondrák (ANO) má ale jiný názor. „Ta cesta je vyhodnocena jako nebezpečná. Je pravda, že když odbočujete přes dva pruhy, tak to skutečně může být zdrojem velkého nebezpečí,“ upozorňuje hejtman.

Návrh Ředitelství silnic a dálnic posvětil právě moravskoslezský úřad. „Krajský úřad skutečně rozhodl, že je to nebezpečné místo. Myslím, že nezbývá než, aby to vyhodnotil nezávislý soud. Chápu, že je pro spoustu lidí nepohodlné, že to budou muset objíždět přes kruhový objezd, na druhou stranu to místo skutečně nevypadá bezpečně,“ dodává Vondrák.

Obě strany tak teď čekají na rozhodnutí soudu. Kdyby rozhodl, že se odbočka má skutečně zrušit, Ředitelství silnic a dálnic umístí na cestu středový pás.

Spustit audio