Havířovský ragbyový oddíl má už roky klubovnu, která ukrývá připomínky přes půlstoletí dlouhé historie klubu

12. září 2018

Už 52 let v Havířově funguje ragbyový oddíl. Za tu dobu vychoval desítky reprezentantů a sehrál stovky soutěžních i přátelských zápasů. Zázemí Městské sportovní haly ukrývá nenápadnou klubovnu, ve které jsou poháry i upomínkové předměty na turnaje v Česku i zahraničí.

Sekretář havířovských ragbistů Karel Gaman nás přivedl do malé místnosti, která je plná pohárů a artefaktů. Jsou to ceny za výkon, ale také suvenýry, které klub dostal v zahraničí. A jsou popsány třeba francouzsky, polsky, či anglicky.

„Z historického hlediska jsme měli možnost vycestovat na takzvaný dělnický styk. To byl styk se sportovními kluby, které byly součástí nějaké odborové organizace,“ vysvětluje sekretář.

Samozřejmě tady nechybí ani šišaté míče, některé s podpisy, jiné s různými nápisy. Mezi nimi třeba míč z Harlow, partnerského města ve Velké Británii.

„A tady tento je skutečně pozoruhodný, je z Francie, z klubu Oyonnax Rugby, který momentálně hraje druhou ligu, ale hrál v nejvyšší francouzské soutěži. A je to klub, ve kterém hrál náš odchovanec Lukáš Rapant. Je to asi nejcennější artefakt, který tady máme,“ dodává Gaman.

autor: stj
Spustit audio

Související