Heger začal v nemocnicích vysvětlovat své reformy

16. květen 2011

Pacienti by kromě zvýšeného příplatku za pobyt v nemocnici reformy ve zdravotnictví pocítit neměli. Tak charakterizoval chystané změny ministr zdravotnictví Leoš Heger na dnešním setkání s lékaři a zdravotníky Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Byla to první zastávka jeho „vysvětlovacího turné“ k nové reformě. Během příštích dnů chce navštívit pět nebo šest fakultních nemocnic, v úterý například pražskou Všeobecnou fakultní nemocnici a pak nemocnice v Brně, Plzni a Ostravě. Má to být ještě předtím, než se důležité změny týkající se zákonů týkajících se zdravotnictví bude projednávat Poslanecká sněmovna.

„My bychom zejména rádi vysvětlili tu velmi radikální změnu, která je v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by měla umožnit příplatky za nadstandard,“ uvedl Leoš Heger.

Podle ministra totiž projednávání v Poslanecké sněmovně či protesty na úrovni tripartity velmi zneklidnily veřejnost. K tomu ale prý není důvod. Ministr zejména pacientům vzkazuje, že změny ve zdravotnictví se jich kromě výše poplatků za pobyt v nemocnici nedotknou.

„My chceme zachovat standard péče takový, jaký je. Chceme například z takzvaného sazebníku neboli seznamu výkonů s bodovými hodnotami vyjmout jenom některé do očí bijící procedury, které by neměly být hrazeny ze zdravotního pojištění, jako například široká operativa na operačních robotech, která je hrozně drahá a nepřináší medicínsky ve většině případů nic lepšího, a utrácejí se tak peníze, které by mohly být věnovány do těch choulostivých oblastí, kde je péče hodně drahá a nenahraditelná, například u onkologických pacientů,“ ujišťoval ministr.

Největší nevoli ze strany lékařů očekává Leoš Heger u snahy omezit medicínský rozvoj.

„On ten rozvoj byl u nás v posledních pěti letech obrovský a je to jedna z příčin, proč je ten zdravotnický systém lehce zadlužený a dostává se do rizikové hospodářské situace,“ řekl.

Proti záměrům ministra Hegera se dnes ohradil jeho stínový protějšek z ČSSD, hejtman Středočeského kraje David Rath. Například je proti vymezení nadstandardů, jak říká „rozdělení péče na lacinou a ekonomicky náročnější, na kterou si musí každý připlatit“. Podle něj může opozice sáhnout i k obstrukcím při projednávání ve sněmovně.

Jako nejistá se ukazuje i podpora ze strany nejmenšího koaličního partnera Věcí veřejných (VV).

VV mají na něco rozdílné názory

„Je pravda, že na některé věci máme rozdílný názor. Jedná se zejména o poplatek za recept, protože v koaliční dohodě bylo jasně řečeno, že nebude poplatek za položku, ale poplatek za recept. A podle vlády bylo rozhodnuto, že zůstává poplatek za položku. To se nám nelíbí, ale myslím si, že se to dá dojednat v rámci schvalování zákona formou nějakého pozměňovacího návrhu,“ uvedl poslanec Věcí veřejných a místopředsedu sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Štětina.

Dodal, že reforma jako taková nebyla dosud projednána na K9, takže VV nemohly vznést určité námitky. Jako příklad uvedl „kdo má dělat standard“.

„V návrhu ministerstva je, že standard má dělat ministerstvo, to znamená úředník, a my si myslíme, že standardy musí dělat odborná společnost a lékařská komora,“ vysvětlil Jiří Štětina.

Vymezení „standardu“ a „nadstandardu“ považuje za zásadní věc.

„Všechny vyspělé evropské země mají takto upraveno své zdravotnictví, a žádná z nich, která patří do Evropské unie, nemá problém s tím, že by měl dvoukolejné zdravotnictví pro chudé a pro bohaté,“ reagoval poslanec ODS a další z místopředsedů zdravotnického výboru sněmovny Marek Šnajdr.

Podle jeho slov tady měla být reforma zdravotnictví, kterou inicioval někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a sám Šnajdr se na ní také podílel spolu s Markétou Kellerovou, „včera“.

autoři: eve , Jiřina Šmídová , bum
Spustit audio