Hejtman Vondrák rezignoval. Moravskoslezský kraj nově povede náměstek Krkoška

8. červen 2023 10:47

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák zvolený za hnutí ANO rezignoval na svou funkci. Hrozilo, že ho dnes odvolá krajské zastupitelstvo. Vondrák v prezidentské volbě podpořil prezidenta Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. Později z hnutí ANO vystoupil.

Čtěte také

Ivo Vondrák svou rezignaci oznámil hned na začátku zasedání, zastupitelé pak na program zařadili mimořádný bod, a to volbu nového hejtmana. Tím se stal Jan Krkoška (ANO). Hlasovalo pro něj 44 z 59 zastupitelů.

Ivo Vondrák vedl Moravskoslezský kraj sedm let. Po své rezignaci označil za smutné, že 30 let po revoluci nemůže člověk říct svůj názor. „Je mi to líto, protože jsem se domníval, že si můžeme za ta dvě volební období na konci podat ruce s tím, že jsme udělali, co jsme mohli. Takhle to má hořkou příchuť a určitě to nepomohlo Moravskoslezskému kraji,“ řekl novinářům Vondrák.

Jan Krkoška se stal krajským zastupitelem stejně jako Vondrák v roce 2016. Už v prvním funkčním období se stal náměstkem a staral se o regionální rozvoj a turistický ruch, náměstkem zůstal i po volbách v roce 2020 a na starosti měl stejný resort.

Krkoška v minulosti působil jako obchodní ředitel, byl také místostarostou Krnova na Bruntálsku a dosud je v Krnově členem rady města. Je rovněž předsedou Rady pro cestovní ruch Euroregionu Praděd.

autoři: František Kuča , Natálie Flajžíková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související