Herec Oldřich Nový měl chalupu v Kuklíku na Vysočině. Slavil tam i narozeniny

19. červen 2014
Česko – země neznámá

Jihlavský novinář Radek Laudin vydal už několik knížek, ve kterých popisuje filmová místa. Najdeme tam hrady, kde vznikaly slavné pohádky, města a vesnice ze známých seriálů, ale i chalupy, kam herci jezdívali odpočívat. Jedna taková stojí v malé vesničce Kuklík v srdci Žďárských vrchů na Vysočině.

Kdysi patřila slavnému prvorepublikovému herci Oldřichu Novému. Dodnes na něj a hlavně na jeho řidičské „umění“ vzpomínají někdejší sousedé.

Krásná roubenka, která patřívala Oldřichu Novému, má teď jiné majitele a je krásně opravená. Zásadně se ale od dob, kdy do Kuklíku slavný herec jezdil, nezměnila. „Viděla jsem ho vždycky, když přijel. Támhle byla veranda, teď je to přestavěný. Vždycky ráno vylezl a cvičil,“ vzpomíná sousedka Anna Peňázová.

Nejvíc ale sousedé vzpomínají na řidičské schopnosti Oldřicha Nového. „Neuměl moc jezdit. Měl wartburga a vždycky, když couval za plot, tak jsme mu museli pomoct tlačit,“ vypráví sousedka s úsměvem na rtech. „On se sem občas přijel podívat i v zimě. To tady pak museli zapojit traktory, aby ho sem vůbec dostali,“ doplňuje jihlavský novinář Radek Laudin, který při přípravě své knížky o chalupách slavných herců slyšel spoustu podobných vyprávění.

Chalupa Oldřicha Nového v Kuklíku

Oldřich Nový se narodil 7. srpna 1899, a když už byl majitelem chalupy v Kuklíku, slavil narozeniny tam. „Tady se pořádaly oslavy. Lidé tady vzpomínají, že třeba Jaroslav Marvan přijel pokaždé,“ říká Radek Laudin. O Vysočině tvrdil Oldřich Nový, že je tak nějak nebi blíž.

Kuklík leží na trase z Nového Města na Moravě směrem na Sněžné. Roubenku Oldřicha Nového najdete snadno. Třeba podle fotografií v naší galerii.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.