Historické tatrovky budou mít nové muzeum. Jeho stavba už začala

30. červenec 2019 10:40

Moravskoslezský kraj bude mít nové muzeum. V Kopřivnici, na kraji areálu automobilky Tatra, vznikne po přestavbě bývalé továrny. Stavební práce už začaly a postupně vznikne moderní muzejní areál zaměřený na nákladní vozidla.

Hned za plotem vedle železniční stanice Kopřivnice je stará slévárna v areálu Tatry. Je zchátralá a zdevastovaná, ale to všechno se brzy změní. Slévárna je už v majetku kraje, který je hlavním investorem.

„Nové muzeum automobilů Tatra ponese ve své hlavní myšlence prezentaci nákladních vozidel, která jsou spojena právě s touto celosvětově známou značkou,“ říká Radek Polách z Muzea Novojičínska.

V samotné velké hale o rozloze až 7 tisíc metrů čtverečních bude to nejlepší a taky největší z tatrováckých depozitářů. „Když půjde všechno dobře, návštěvníci shlédnou 61 unikátních exponátů – od prvopočátků až po současné modely,“ prozrazuje náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

A nejde jen o kompletní vozy, ale také o tatrovácký symbol – unikátní podvozky. „Bude tam vystaveno 14 speciálních modelů a bude tam vystaveno i 16 motorů, aby se lidé mohli podívat i na to, jak ten motor funguje,“ dodává náměstek.

Celé to bude stát Moravskoslezský kraj včetně evropských dotací přes 170 milionů korun. Podílet se bude i město Kopřivnice. Úpravami okolí a příjezdovými cestami.

Vedle nádraží tak vnikne ojedinělý muzejní komplex prý i s lákavými moderními vychytávkami. Stavební práce skončí příští rok na podzim, první návštěvníci přijdou v roce 2021.

autor: mrk
Spustit audio

Související