Historickou operu Marie Stuartovna uvádí v ostravské premiéře Národní divadlo moravskoslezské

18. prosinec 2014

V ostravském Divadle Antonína Dvořáka se dnes budou stínat hlavy. Na jevišti se totiž setkají dvě nesmiřitelné anglické královny - vládnoucí Alžběta I. a pokořená Marie Stuartovna. Vidět je můžete v nové opeře Národního divadla moravskoslezského.

Opera Národního divadla moravskoslezského pokračuje v představování "Anglických královen italského belcanta". Po Anně Boleynové dnes do repertoáru zařazuje další část operní trilogie Gaetana Donizettiho - Marii Stuartovnu.

Jeden z klenotů belcantové opery v Ostravě nastudovala mladá režisérka Linda Keprtová. Na zkouškách prozradila, že hlavní důraz při inscenování prostřední části trilogie kladla na ženský princip a emoce.

„Hlavním nástrojem v této inscenaci je emoce ženy, která může státi za každým politickým rozhodnutím, protože ten lidský faktor zkrátka hýbe každým z nás, ať už jsme velké či křehké osobnosti, ať už jsme kdokoli,“ říká režisérka.

V ostravské inscenaci se do víru emocí dostávají dvě velké královny - vládnoucí Alžběta I. a pokořená Marie Stuartovna. Jedna má trůn a uznání, druhá krásu a obdiv mužů.

„Elizabeta žárlí na Marii úplně přirozeně, protože Marie je krásná, je vášnivá, má v sobě obrovský sexappeal a má přenádherné vlasy. Ale zase nemá tu moc. A to zase Marie Stuartovna z těchto důvodů závidí a žárlí na Elizabetku. A tyto dvě slabosti, které se nacházejí v každé z nich, tak od těch se snažím to brát,“ přibližuje Linda Keprtová. Pomáhá jí v tom i nápaditá scénografie, která podle ní divákovi usnadňuje vhled do ženského světa.

„Mi se to líbí moc. Doufám, že to bude působit na publikum tak, jak my se to snažíme vyjadřovat,“ doplňuje představitelka titulní role, sopranistka Jana Šrejma Kačírková.

Logo

Partnerkou na jevišti i nesmiřitelnou sokyní je pro Kačírkovou slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová, která se s rolí typu královny Alžběty setkává poprvé.

Libreto k opeře Marie Stuartovna vzniklo podle překladu stejnojmenné hry Friedricha Schillera. Oproti předloze je ale zbaveno většiny politických a náboženských detailů. Donizetti pak dílu dodal melodičnost a zpěvnost typickou pro becantové opery.

Strhující operní duel obou královen uvidí ostravské publikum poprvé už dnes od 18:30. Operu Marie Stuartovna uvádí Divadlo Antonína Dvořáka.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.