Hit horkého léta – ledový kávový shake Bullet proof

Horké letní dny si žádají i výrobu osvěžujících nápojů. Komu by se chtěla pít horká káva. Co si takhle dát chladný shake – tedy studenou kávu s ledem a mlékem. Hitem letošního léta je Bullet proof, jehož autorkou je baristka Tereza Balá z kavárny kavárna Můj šálek kávy v Praze. Prozradila nám krok za krokem jeho recept. Tenhle mléčný nápoj zvládnete doma sami.

Bullet proof shake

19 g zrnkové kávy
celý banán
5 g kokosového oleje (jde přibližně o jednu kávovou lžičku)
plnotučné mléko (lze použít i například kokosové nebo mandlové mléko)
sladidlo (například datlový sirup)
led

Vše se musí důkladně promísit

Postup:

Kávu nameleme, případně můžeme použít i mletou kávu. Standardním způsobem si připravíme kávu. Ideálně dvojité espresso. Použít můžeme i kávu z kapslí nebo filtrovanou kávu.

Kávu nalijeme do nádoby, ve které budeme vše mixovat tyčovým mixerem. Přilijeme kokosový olej a rozmícháme v teplé kávě. Přidáme banán nakrájený na větší kousky. Zalijeme mlékem a dosladíme dle chuti.

Na závěr přidáme několik kostek ledu a vše tyčovým mixerem rozmixujeme. Mixujeme jen chvíli, dokud se nám všechny ingredience nesmísí.

Podáváme ve vychlazené sklenici. Dozdobit můžeme například plátky kokosu.

Tereza Balá

Stala se vítězkou soutěže Barista roku 2010. Při tréninku na mistrovství republiky uvařila Tereza každý den šedesát litrů kapučína. Pracuje v kavárně Můj šálek kávy a sní o vlastní kavárně. Tvrdí, že dobře připravená káva nemá na zdraví žádný negativní vliv, v malém množství spíše prospívá. Nejčastěji pije espresso, ale převážně v práci, když potřebuje zkontrolovat, jak chutná, anebo když je hodně unavená. Je usměvavá a svou práci má ráda.