Hlad není dobrý kuchař. Tělo je chytré a když se pak pořádně najíme, raději vše uloží na horší časy

5. září 2021

Trápí vás nadváha, obezita nebo máte naopak problém s nízkou hmotností? Léčíte se s vysokým krevním tlakem, onemocněním srdce, cukrovkou, vysokou hladinou cholesterolu, onemocněním ledvin, žaludku, střev nebo jiným onemocněním, u kterého je nutné dietní omezení? Trpíte potravinovými alergiemi a potřebujete pomoci se sestavením jídelníčku? Pomůže vám nová poradna nutričního terapeuta v náchodské nemocnici.

Nutriční terapeutka z Nutriční poradny v náchodské nemocnici Bc. Michaela Cvejnová hovoří v naší radioporadně.

Čtěte také

Mají lidé zájem o to, aby žili zdravěji a zbavili se nějakého kilogramu navíc?
„Určitě, telefony nám zvoní neustále a e-maily nám také chodí. Obrací se na nám především lidé, kteří by rádi zhubli, to je opravdu nejčastější problém. Ale máme také klienty, kteří by naopak chtěli na váze přibrat. A dál se na nás obrací lidé s nejrůznějšími nemocemi, které souvisí s výživou."

„A v současné době řešíme hodně problémy obézních dětí nebo dětí s nadváhou. To je velký fenomén. Ale současně řešíme i problémy příjmu potravy jako je anorexie nebo bulimie."

Musíme vždy vycházet ze životních zvyků pacienta. Důležité je stanovit trojpoměr makroživin - bílkovin, sacharidů a tuků.
Bc. Michaela Cvejnová, nutriční terapeutka z náchodské nemocnice

Pokud chce člověk cíleně hubnout, tak je nutné se nejprve nechat odborně vyšetřit?
„Naši poradnu můžete navštívit o své vůli nebo na doporučení svého lékaře. Klienta zvážíme na speciální váze, která nám kromě hmotnosti ukáže i procento tělesného tuku i vody v těle. Následně se věnujeme pohovoru, kdy zjišťujeme, jaký je klientův životní styl. Abychom odhalili chyby ve stravování."

Jaké nejčastější chyby dělají Češi při stravování?

„Dnes je velkým problémem, že nám obézní lidé často jedí málo. Bojí se jíst, že by ještě víc přibrali. Takto to ovšem bohužel nefunguje. Naše tělo je chytré a potřebuje dostatek energie, aby mohlo fungovat, pracovat, sportovat, aby nám dobře fungovaly všechny orgány."

Čtěte také

„Když tělu nedáváme energii a živiny, které potřebuje, tak hladoví. Nelíbí se mu to, je ve stresu. A co udělá, když se pořádně najíme? Tak si raději pro jistotu vše uloží na horší časy. Je tedy důležité jíst správně, nikoliv málo."

Co sladké a tučné? Také se to na naší hmotnosti projevuje?
„To zcela určitě. Sladké nápoje, brambůrky, tyčinky. Je to taková klasika. Lidé se přes den odbývají a večer, když mají na sebe konečně čas, tak si všechno dopřejí."

Co znamená jíst málo, příliš nebo vyváženou stravu?

„Vyvážená strava znamená, že přijímám tolik energie, kolik jí vydám. Tedy si udržuji stálou hmotnost. Pokud budu chtít hubnout, tak bych měla být v mírném kalorickém deficitu, takže přijmu méně energie než vydám. Naopak, pokud chci přibrat, musím jít víc než kolik energie vydám."

Čtěte také

„Jsou to tři jednoduché rovnice, které platí vždy, pokud chceme hubnout, udržovat váhu nebo přibrat. A to vypočítá nutriční terapeut podle Harris-Benedictovy rovnice, kde se zohlední pacientův věk, výška, váha, faktor onemocnění a aktivity."

„Vyjde nám celkový příjem energie a z toho už se potom může jednoduše vypočítat trojpoměr makroživin. To znamená bílkoviny, sacharidy a tuky. Dál už si to potom lidí sami počítat nemusí. Existují moderní technologie a aplikace, které to spočítají za nás. Ale je nutné si vážit potraviny, které klienti konzumují. To je sice ze začátku obtěžující, ale vysvětluji jim, že je to potřebné a navíc, pouze dočasné řešení."

Celou radioporadnu s nutriční terapeutkou Bc. Michaelou Cvejnovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.