Hladiny českých řek klesají, povodňové stupně hlásí ještě pět míst

17. květen 2014

Počasí na východě Česka se uklidnilo a klesají i hladiny tamních řek. Postavené zábrany v Českém Těšíně nejspíš nebudou potřeba. Olše se tam totiž vrátila do normálu a neplatí na ní žádný povodňový stupeň. Podobně jsou na tom i ostatní toky. Uklidnil se i silný vítr.

Výrazně klidnější noc měli v Moravskoslezském kraji vodohospodáři, hasiči i starostové obcí v Beskydech. Situace v oblasti je klidnější, hladiny klesly, někde ale stále prší.

Podle vodohospodářů platil ráno v kraji první povodňový stupeň ještě na třech místech. Na Odře v Bohumíně, na Lubině v Petřvaldu a na Ostravici ve Frýdku Místku. Hladina Rožnovské Bečvy, která dosahovala až druhého povodňového stupně, v noci na dnešek klesla.

Dramatická situace nebyla ani v oblasti Jeseníků, kde meteorologové očekávali výraznější srážky a vzestup hladin. Potíže se čekaly zejména na Osoblažsku. Řeka tam ale nedosáhla ani prvního stupně a v pět ráno hladina poprvé klesla. Na hranici prvního stupně je řeka Bělá v Jeseníku.

Pokles hladin řek pokračuje také ve Zlínském kraji. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, byl ráno pouze na toku Bystřička na Vsetínsku a vodní nádrži Horní Bečva. I tam hladiny klesají. Jinde povodňová aktivita není.

Stejně to vypadá i na jiných místech Jihomoravského kraje. Vydatnost dnešních srážek se očekává na celém území mezi 10 až 15 milimetry, což podle vodohospodářů situaci na vodních tocích nijak nezdramatizuje. Uklidnil se i vítr, který v minulých dnech vyvracel stromy a poškodil elektrické vedení na stovkách míst v regionu.

Uklidnila se také situace v Olomouckém kraji. Řeky se už drží v korytech. První povodňový stupeň hlásí pouze Žulová a Černý Potok.

autoři: rak , Andrea Kratinová , Petra Štrymplová
Spustit audio