Hladiny většiny toků v Moravskoslezském kraji klesají

15. říjen 2020 09:30

Hladiny většiny toků v Moravskoslezském kraji, jež výrazně stouply po vydatných deštích ve středu odpoledne, už klesají. Jsou po kulminaci. Stoupá pouze Odra, do které se vlévají hlavní toky v regionu. Dotok by měl trvat ještě několik hodin, Odra by tak měla maxima dosáhnout dnes v poledne.

Některý z povodňových stupňů dnes ráno platil v kraji na 24 místech. Ve středu ve stejné době to bylo na padesáti místech. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, je podle vodohospodářů na řece Opavě v Držkovicích, v Opavě a Děhylově. Na podobné úrovni je Polančice v Polance nad Odrou. "Hladina Opavy nyní stagnuje či klesá, Polančice klesá," řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Dodala, že na šesti místech platí druhý stupeň a na 14 první.

Evakuace v Kravařích

Situace se uklidnila i v Kravařích, kde se ve středu připravovala možná evakuace obyvatel části Dvořisko. Šlo o stovku domů. Hladina tam podle měřicího čidla o 23 centimetrů překročila hranici třetího stupně a podle představitelů města hrozilo možné zatopení domů. V noci ale i tam hladina začala klesat a obavy se nenaplnily. Dnes ráno se v Kravařích hladina pohybovala nad limitem třetího stupně už jen o devět centimetrů.

„Za posledních 24 hodin spadlo v regionu do 24 milimetrů srážek. Předpovědi počasí, které avizovaly, že bude déšť ustávat, se tak potvrdily. Proto hladiny většiny řek během noci kulminovaly. Nyní stagnují či dokonce klesají,“ řekla Vlčková.

Dodala, že jedinou výjimkou je Odra. Do ní tečou řeky Opava či Olše. „Odra ještě stoupá. Kulminace by měla nastat okolo poledne. Nyní je na druhém stupni povodňové aktivity a do třetího jí chybí půl metru,“ řekla Vlčková. Míní, že o tolik by hladina stoupnout neměla. Navíc srážky v kraji mají nadále ustupovat. V noci na pátek už nemá pršet vůbec.

Šest stovek zásahů hasičů

Moravskoslezští hasiči už evidují od úterního odpoledne okolo 600 výjezdů spojených s deštěm a stoupajícími hladinami vodních toků. Momentálně například zasahují v Antošovicích a monitorují situaci u Hlučínského jezera, kde hrozí vylití ze břehů. ČTK to dnes dopoledne řekl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

„Momentálně odčerpáváme vodu čerpadly z Antošovického potoka v Antošovicích. Také sledujeme situaci v Hlučíně u Hlučínského jezera,“ uvedl Kůdela. V Hlučínském jezeře byla již dříve o více než metr snížena hladina v souvislosti s úpravami areálu. Během posledních 24 hodin ale stoupla po deštích o 1,5 metru. Nyní už voda nestačí odtékat a hrozí vylití jezera ze břehů.

Nejvíce zásahů hasiči v posledních dnech evidovali na Opavsku a Novojičínsku. Průběžně ale zasahovali ve všech oblastech kraje. Jednalo se hlavně o čerpání vody ze zatopených sklepů a vzniklých lagun. Hasiči také pročistili propustek pod dálnicí D56 ve Frýdku-Místku, který se zanesl, a voda pak zatopila dálnici. Řešili i několik spadlých stromů, dobrovolní hasiči na řadě míst monitorují vodní toky.

zdroj: ČTK
Spustit audio