Hlasatelské legendy vzpomínaly na srpnové události

21. srpen 2008

Lidé si dnes na mnoha místech připomněli čtyřicáté výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Nejinak tomu bylo v našem vysílání. Událostem srpna 1968 jsme kromě zpravodajských relací věnovali také několik pořadů a rubrik.

Už v pravidelném pořadu Křížem krajem jsme se podívali za lidmi, kteří se nějakým způsobem - a mnohdy to byla náhoda, dostali do proudu dění 21. srpna 1968. V přiloženém souboru si můžete poslechnout výpovědi "obyčejných" lidí.

0:00
/
0:00

Na dramatické okamžiky v srpnu roku 1968 v ostravském rozhlase a v ostravské televizi jsme zavzpomínali také v dopoledním Koktejlu. Hostem byl Luděk Eliáš, který moderoval od 22. srpna 1968 televizní vysílání v Hošťálkovicích a po odhalení ze studia u Havránků v Ostravě-Zábřehu.

0:00
/
0:00

Danému tématu byly přizpůsobeny také naše pravidelné rubriky Třikrát s... a Minibakaláři. Hudební portrét byl naplněn písněmi Karla Kryla, v následujících Minibakalářích pak na srpnové události vzpomínali samotní posluchači.

0:00
/
0:00

Odpoledne jsme pak do vysílání zařadili dokument s názvem "Osm dní ostravského rozhlasu", který připomněl rozhlasové vysílání. V přiloženém souboru si můžete poslechnout unikátní autentické nahrávky tehdejšího vysílání i vzpomínky tehdejších hlasatelů - Evy Mudrové a Ivana Šedivého.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.