Hlavní nádraží v Ostravě čekají opravy. Budou nová nástupiště i podzemní parkoviště

9. červen 2022

Správa železnic připravuje velkou rekonstrukci hlavního nádraží v Ostravě. Opravy budou součástí modernizace ostravského železničního uzlu, která vyjde na 25 miliard korun. U nádraží vznikne nová kolej a velké změny čekají i samotný terminál. Celé nádraží bude bezbariérové a počítá se třeba i s podzemním parkovištěm.

Rozlehlý terminál hlavního nádraží v Ostravě čekají velké změny. „Směrem na Bohumín budou kompletně vybudovaná nová ostrovní nástupiště délky 420 metrů. Přístupy budou bezbariérové – eskalátory a výtahy. Výstup z podchodu na jednotlivá nástupiště bude zajímavým architektonickým řešením, kde bude takzvané centrální zastřešení. Potom zde bude vznikat podzemní parkoviště nebo muzeum dopravy,“ říká Martin Grečnár ze Správy železnic

„Parkovacích míst je tady poměrně dost, nicméně ty, které patří Správě železnic a Českým drahám, jsou na plochách, které nejsou úplně lukrativní nebo nevypadají pěkně. Po úpravách tady bude 154 parkovacích stání,“ dodává Grečnár.

Jedna ze stávajících parkovacích ploch u nádraží

Chystané změny na hlavním nádraží vítají i České dráhy. Podle mluvčí Vandy Rajnochové povedou k rozvoji dopravy. „Především díky rozšíření frekventovaného úseku mezi Svinovem a hlavním nádražím v Ostravě na tři koleje dojde ke zvýšení kapacity dráhy v tomto úseku,“ dodává mluvčí.

Hlavní část stavebních prací by na nádraží měla začít v srpnu 2025.

Výpravní budova
autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související