Hlučínské jezero na Opavsku je znovu otevřené pro veřejnost. Zatím jen do září

24. červen 2022 12:46

Mezi nejoblíbenější místa ke koupání v Moravskoslezském kraji patří Hlučínské jezero na Opavsku. Už dva roky tam sice pracují stavbaři, ale na léto udělají výjimku a dnes pustí do areálu první návštěvníky.

Tento letní magnet pro plavce i pro milovníky vodních sportů má 130 hektarů. V poslední době na Hlučínském jezeře ale vládnou bagry a těžká technika. „Je dokončeno opevnění břehů, bezpečnostní přeliv. K dokončení nám chybí pravobřežní hráz, zeleň a krajinné úpravy,“ popsal postup rekonstrukce a sanace za zhruba 600 milionů korun stavbyvedoucí Petr Vojtíšek.

Břehy jezera poškodily záplavy v roce 1997, začaly být hrozbou pro široké okolí. I přesto, že je to teď komplikace pro návštěvníky, něco se s tím udělat muselo, myslí si mnozí obyvatelé.

Stavu jezera nepomohla ani loňská velká voda. „Povodně odkryly nestabilitu břehů zejména u bezpečnostního přelivu,“ potvrdil už dříve starosta města Pavel Paschek (Občané pro Hlučín).

Teď na léto se stavbaři stáhnou jen na okrajová místa. Vodní plocha bude téměř bez omezení. Přibyla i nová zátoka. „Vznikla tam i nová oblázková pláž, takže to bude určitě atraktivnější místo. Břehy jsou nové, zpevněnější,“ dodává Martin Nováček, ředitel organizace Sport a kultura Hlučím.

Jezero bude přístupné až do 4. září od 8 do 22 hodin, vstupné ale zdraží o víkendech z 50 na 80 korun.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související