Hmyz je fajnovy!!! Představujeme edukační kampaň na záchranu hmyzu

16. srpen 2021

Proč hmyz ve městě potřebujeme? A jak může každý z nás přispět k jeho záchraně? I tyto otázky řeší projekt Hmyz je fajnovy!!!, za kterým stojí ostravský klub Fiducia, a jeho šéfka Ilona Rozehnalová.

Do projektu se zapojila Ostravská univerzita i široká veřejnost. „Hmyz obecně plní poměrně důležitou roli v našich ekosystémech a samozřejmě slouží jako potrava různému ptactvu a hmyzožravým savcům. Potom bychom neměli taky opomenout opylování, to je jedna z nejdůležitějších funkcí. Ale těch funkcí je nespočet,“ říká student Ostravské univerzity Ondřej Dorňák.

Na osmi místech Ostravy vznikne do konce října tohoto roku osm originálních kolekcí hmyzích domků, vytvořených ostravskými architekty, sochaři a umělci, vybranými na základě veřejné soutěže.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.