Hmyz na talíři hollywoodských hrdinů naznačuje, že by se mohl dostat i na ten náš, myslí si Pavel Maurer

31. červenec 2016
Glosa Pavla Maurera

Nedávno jsem viděl tři krásné filmy, kde hrdinové jedli broučky: Indiana Jones, Šílený Max a Motýlek. Začnu Motýlkem – jedním z nejslavnějších a nejautentičtějších filmů na světě se Stevem McQueenem v hlavní roli. Hrdina je uvězněn na Ďábelských ostrovech ve francouzské Guyaně, kde pykají nejhorší zločinci a kde je to vlastně poslední štace.

Motýlek se ale snaží pořád uprchnout. No a v jedné scéně, kdy je na několik let uvržen na samotku, chytá v cele šváby a cvrčky jako poslední možnost přežití. Ne že by na tomhle jídelníčku byl postaven celý příběh, ale nakonec se mu skutečně podaří přežít!

Hmyzí dietka

Ve druhém – tentokrát post-apokalyptickém filmu Šílený Max, který letos získal 6 Oscarů, se také neustále bojuje o přežití. Ale je to v době budoucí, kdy na naší planetě po globální katastrofě přežívají jen malé skupiny lidí a usilují každý den o vodu, jídlo, prostě o holý život. Brouček, který omylem přistane na rameni jednoho desperáta, se tedy stává okamžitě chutnou delikatesou.

Jedná se o zcela miniaturní, bezvýznamnou scénu tohoto velkofilmu, ale mně to stejně nedá na ni neupozornit. Hmyz se v době nouze evidentně velmi hodí! Země je vydrancovaná, samá poušť, žádné supermarkety, kde by si člověk mohl koupit rohlík s máslem. Každá ještěrka, had, kobylka či střevlík představuje pro mnohé v podstatě jedinou šanci na přežití. Není třeba je vařit, mají proteiny, železo, vápník, spoustu výživných minerálů a navíc je to trochu i dietka, protože hmyz není tučný.

Indiana Jones a království křišťálové lebky

Indyho hmyzí hostina

A konečně tu máme nezapomenutelnou sérii Indiana Jones s okouzlujícím Harrisonem Fordem. Zde je mistrovsky vyvedená scéna z tajemného chrámu zkázy, kde se při noblesní večeři podávají opičí mozečky, živá hadí mláďátka a také obří brouci na stříbrných talířích. Vypadá to příšerně, ale všem to náramně chutná!

Zmíněné slavné filmy naznačují, že hmyz pro nás může být vyhledávanou pochoutkou. To je konečně v některých asijských zemích běžné. Pro nás Evropany může být hmyz nadějí do doby budoucí, kdy už hovězí biftek anebo prasečí marinovaná nožička plněná husími játry budou tak finančně nedostupné, že začneme hledat jiné alternativy jak nakrmit lidstvo.

Zvykejme si. Určitě si od zítřka nemusíme zařadit do jídelníčku smažené moučné červy a v neděli saranče na špejli. Jen si prostě zvykejme, že by to tak mohlo být. Zvlášť pokud se budeme k naší planetě chovat macešsky, drancovat ji bez rozmyslu a nesmyslně plýtvat jídlem a vodou.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio