Hnát Daněk: Kosti a hnáty

3. březen 2019

V ostravských redakcích, kavárnách a výčepech oslovil publicista Ivan Motýl celou škálu osobností, která tvorbu či osud Hnáta Daňka nějak sledovala. Schůzky s literaturou věnované ostravskému spisovateli jsou tak především o setkávání. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Knížka stlačována, pěchována, přesycována zpodstatnělými slovesy co strnulou imitací dějů, téměř zrušena přímá řeč, by ztuhlost dokonalá, jednoduchou interpunkcí provázána a takzvanými proudy vědomí stvářena celistvost.
Hnát Daněk o své tvorbě

A jak Hnát Daněk psal, tak i žil, spisovatel obvykle neumí úplně oddělit dílo od reálného života, ani by to nemělo logiku. S přáteli Daněk vedl věru napěchované rozhovory, které přesycoval proudy slov. A svoje vzdělané, a až někdy jakoby ztuhlé řeči, co chvíli špikoval vášnivými náložemi z podvědomí.     

V pořadu zazní ukázky z Hnátových zásadních prací z devadesátých let, ale také verše psané až nedlouho před jeho předčasnou smrtí.

Účinkuje: Josef Kaluža
Hovoří: Petr Minařík, Pavel Řehořík, Václav Šípoš, Jiří Macháček, Petr Hruška, Jakub Chrobák, Iva Málková, Miroslav Zelinský

Připravili: Eva Lenartová a Ivan Motýl
Režie: Tomáš Soldán

autor: ele
Spustit audio