Hokejbalový Mamut Cup, Štěrkovna Open Music, turistická B7... Vyberte si z našich tipů

28. červenec 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Ostravice přivítá největší hokejbalový turnaj 3x3 v České republice. Týmy z Kanady, Slovenska, Anglie a Česka, za účasti reprezentace, se utkají ve dvou arénách. Třídenní mezinárodní Mamut Cup 2022 startuje v pátek 8 hodin ráno.

Ostravský Landek Park letos poskytl azyl hudebnímu festivalu Štěrkovna Open Music. Třídenní festival začal ve čtvrtek a tak jsou před námi ještě dva nabité dny – v pátek vystoupí například kapely Čechomor, Nedivoč, či Polemic, v sobotu se krom jiných můžete těšit na Hanu Fialovou, Tomáše Kluse s Permoníkem, Barboru Polákovou nebo Monkey Business. Koncertní šňůru pak uzavře vystoupení skupiny Jelen.

1. Seniorfest na Hlučínsku aneb senioři na Hlučínsku se baví. To je podtitul akce, která v pátek v 15 hodin začíná v areálu kulturního domu v Bohuslavicích. Těšit se mů žete na živá vystoupení, prezentaci klubu seniorů a prodej výrobků jeho členů.

Čtyři roční období je název výstavy prezentované v Městské knihovně v Hradci nad Moravicí. Jiljí Slíva je hradecký rodák a fotograf, který na svých snímcích zachytil Hradec a blízké okolí, zejména řeku Moravici od Žimrovického splavu po Kylešovický. Čtyři roční období v regionu mapoval během asi pětadvaceti let.

Pokud holdujete náročnější turistice, můžete se v pátek zúčastnit 5. ročníku turistické výpravy po legendární trase B7. Tentokrát se organizátoři rozhodli pro opačný směr – z Frenštátu pod Radhoštěm do Třince. Výprava trvá dva dny a v půlce trasy je přespání na Ostravici. V každém údolí čeká auto se supportem, tam můžete taky ukončit výpravu a po vlastní ose dojet domů.

Lysá hora, Beskydy

Svět Komenského ve Fulneku organizuje v pátek zajímavý workshop pro děti. Hrad dětství připomene, že hra s kostkami je jednou z nejstarších dětských hraček. Jestli chcete vědět, jak takové kostky vypadaly v 17. století a čím se bavily děti v době Jana Amose, můžete se zastavit. Dílna začíná ve 14 hodin.

Frýdek-Místek nabízí zájemcům zajímavou výstavu. V budově bývalé Národní záložny místecké vystavuje až do 26. srpna malby akademický malíř Antonín Kroča z Hukvald. Představuje výběr ze své expresivní tvorby – portréty, kytice, hukvaldskou krajinu, akty nebo hospodskou vřavu. Výstava je přístupná každý všední den od 15 do 18 hodin.

Kunínský zámek je místem, kde můžete vidět výstavu o české šlechtě. Má název Šlechta v boji za českou státnost a připomíná akce zemské šlechty, která v 30. letech minulého století v čase nejvyššího ohrožení vlasti podpořila svou vlast, národ a jazyk. Seznámíte se s rodokmeny 33 šlechtických rodů, jejichž zástupci se přihlásili k českému národu. Výstava je přístupná v půdních prostorách zámku až do konce zámecké sezony.

V hradním paláci hradu Hukvaldy je k vidění výstava s názvem Cechovní značky. Nahlédnete do světa cechovní řemeslné výroby, poznáte cechy a výrobní činnosti spojené s hukvaldským panstvím. Výstava trvá do konce letošního října.

autoři: Petra Štrymplová , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.