Hokejisté Studénky nemají kde hrát. Jejich stadion je kvůli havárii stropu zavřený

1. říjen 2017

Nepříjemný problém musí řešit hokejisté a bruslaři ve Studénce. Už měsíc se měli prohánět po ledě, jenže zimní stadión je zavřený. A radnice neví, jestli se vůbec tuto sezónu začne mrazit. Důvodem jsou shnilé dřevěné desky na stropě.

„Místo je v podstatě na té levé straně nad hrací plochou,“ ukazuje na místo pod stropem haly Hana Maiwaelderová, ředitelka SAK Studénka. „Těsně před mražením se stalo, že část těch desek, které slouží jako podbití, byla uhnilá a spadla,“ dodává.

Podle ní už ale nejde ani tak o ty desky. Teď jde spíš o to zjistit, v jakém stavu jsou trámy, které jsou součástí nosné konstrukce střechy. „A to tady nikdo z té hrací plochy nebo z toho stadionu nevidí, protože ony jsou zakryté,“ popisuje šéfka městské firmy, podle které může za poškození dřevěných podhledů vlhkost z interiéru haly. Povrch střechy je totiž úplně nový.

Zbytky spadlých desek na ploše zimního stadionu

Zavřený stadion nejvíce zaskočil hokejisty. Kouč mužů Miroslav Pokorný říká, že kvůli tréninku musí tým složitě cestovat po okolí. „Zajišťovat tréninky v běžném režimu, kdy už je vše rozplánováno, je velký problém. Na led se dostáváme až někdy v nočních hodinách. Trénování není adekvátní, abychom mohli být stoprocentně připravení. Ale nadšení kluků, že chtějí, tam vidět je,“ dodává kouč.

Hokejisté si už aspoň domluvili, že první třetinu krajské ligy sehrají celou na hřištích soupeřů. Za tři týdny by už ale měli poprvé hrát doma. Jenže stále není jasné, jestli to vůbec bude možné. Místostarosta Studénky Petr Odchodnický (SNK) doufá, že oprava bude rychlá.

„Pokud by se ovšem zjistilo, že stav je neudržitelný, že je ohrožena bezpečnost, tak by nám nezbylo nic jiného, než připravit projekt, nechat odsouhlasit zastupitelstvem a udělat v podstatě generální rekonstrukci. To je ale otázka spíš roku, takže nevěřím, že by letošní sezóna byla,“ přemítá místostarosta.

Rozhodnout se má během několika dní, kdy na stadion dorazí dostatečně vysoká plošina, ze které si poškozené místo prohlédne statik. Hokejisté věří, že jeho verdikt bude příznivý. Jubilejní 70. sezónu chtějí oslavit na místním ledě.

autor: Michal Polášek
Spustit audio