Hornické byty na prodej nebudou, firma RPG to vyloučila

13. leden 2017
Zprávy , Zprávy

Nájemníci RPG zatím šanci na odkoupení bytu nedostanou. Před víc než rokem společnost získala nové vlastníky, kteří teď mají s bytovým fondem na Ostravsku velké plány. Pošlou víc peněz na opravy a například v Ostravě by chtěli v budoucnu navýšit počet bytů ve svém majetku.

Paní Věra bydlí se svým manželem přes 50 let v podnájmu v bývalém hornickém bytě v Havířově-Šumbarku. Dnes jsou už oba v důchodu a za 47 metrů čtverečních platí 7000 korun. Dlouho přitom věřili, že si byt jednou odkoupí.

„V podstatě se nám tam bydlí dobře. Máme teď vyměněná plastová okna. Některé opravy jsou rychlé, některé musíte vymáhat. Takhle si nemůžu stěžovat, ale oni to komplet prodali dál a s tím nic neuděláte,“ říká paní Věra.

Nový vlastník společnosti RPG, kterému hornické byty patří přes rok, ani letos nechystá jejich prodej. Počítá naopak s dalším rozvojem bytového fondu a investicemi.

„Předkupní právo nájemníků ze zákona zůstává zachováno. My se ale věnujeme nájemnímu bydlení a naší strategií je tady ten fond rozvíjet jako nájemní bydlení pro potřeby regionu a chceme do toho fondu dál investovat. Byty rozprodávat nebudeme,“ potvrzuje Stan Kubáček, finanční ředitel společnosti Round Hill Capital.

Investice a přejmenování

Firma už přes rok zastupuje nové vlastníky bytového fondu RPG. Jenom letos tak společnost chystá opravy za zhruba 830 milionů korun.

„Bude pokračovat oprava vstupních částí budov, tak aby domy měly nové dveře, příjemné vstupní a společné prostory. Budeme také pokračovat v opravách střech, ve výměnách vnitřních rozvodů teplé vody, kanalizace a plynu. Další domy se dočkají nových výtahů a budeme opravovat jako vždy i řadu bytů,“ vyjmenovává jednatel společnosti RPG Byty Pavel Klimeš.

Tou nejzásadnější změnou, která čeká letos nájemníky, bude razítko na smlouvách, ze kterých zmizí název RPG Byty. Už od února se firma přejmenuje na Residomo.

autoři: Tomáš Procházka , stj
Spustit audio