Horolezci se v terénu střídají, budují třetí tábor

22. červen 2007

Základní tábor české expedice je poloopuštěný. Do hor dorazila druhá perioda hezkého počasí, takže se zase naplno rozeběhly práce ve stěně K2. Až do včerejšího večera se čtveřice horolezců snažila prorazit si cestu do výšky 7100 metrů, kde by se měl postavit výškový tábor číslo tři. Nebylo to nic jednoduchého. Po týdenní sněhové kalamitě bylo všechno kompletně zafoukané.

0:00
/
0:00

Zatímco čtverka statečných bojovala nahoře, v základním táboře měl zbytek expedice návštěvu. "Byla to treková skupina pod vedením Venci Pátka. Pohostili jsme je. Dostali špagety s masem, polévku, kompot. Prohlédli si náš základní tábor. Myslím, že odcházeli velice spokojeni," popisuje Libor Uher.

Na pochod se ráno vydala další trojice. "Kluci se budou snažit dosáhnout pozice tábora číslo tři a udělat tam základ tábora," říká další z horolezců Zdeněk Hrubý.

Vysokohorské horolezectví je jedna velká štafeta. Když jedni udělají svůj kus práce, nastupuje další směna. "V závislosti na tom, jak se jim ta těžká práce podaří, vyrazí třetí skupina, která se bude snažit třetí tábor zafixovat a dostavět. A dále pak má vyrazit ke klíči k vrcholu, což je výškový tábor číslo čtyři na rameni K2 ve výšce zhruba 8000 metrů," dodává Zdeněk Hrubý.

Hezky to sice ze židličky v základním táboře zní, ale za tím vším se skrývá ještě spousta práce. Možná dokonce i několik týdnů.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.