Horský vzduch na chalupě v Říčkách pomáhá Veronice Žilkové udržovat životní nadhled

6. srpen 2016

Herečku Veroniku Žilkovou netřeba dlouho představovat. Známe ji jako energickou byť drobnou ženu se svérázným osudem i přístupem k životu. Kdoví, možná za to může horský vzduch, kterého se jí odmalička dostávalo na rodinné chalupě v Říčkách.

Jezdí sem od svého narození a lopotu i otužování na horské chalupě si prý nakonec oblíbily i její děti.

Veronika Žilková pochází z umělecké rodiny. Její otec Václav Žilka byl známý hudební pedagog a flétnista. Veronika se stejně jako celá rodina od dětství věnovala hudbě, hrála na flétnu. Oproti svým starším sourozencům ale směřovala její cesta jinam.

Divadelní začátky
Po maturitě Veronika Žilková studovala psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ale už po prvním semestru školu přerušila. Nejprve chtěla navázat na dětské aktivity ve folklórních souborech tím, že by se věnovala lidovému tanci, nakonec se ale rozhodla studovat herectví na DAMU. Tam se již udržela a úspěšně školu absolvovala v roce 1985.

Veronika Žilková se poprvé postavila před kameru v osmnácti letech, když se souborem Chorea Bohemica figurovala ve filmu Dívka s mušlí. K velkým příležitostem se dostala už během studií, od druhého ročníku na DAMU se navíc pravidelně objevovala na divadelním jevišti a v Činoherním klubu.

V žádném jiném divadle jsem nezažila takovou vzájemnou blízkost. Kolegové i diváci jsou tady v tak těsném kontaktu, že lehce odhadnete, na co myslí, co si o vás myslí a co kdo večeřel. I když někdy je lepší to nevědět. Ale ta blízkost z očí do očí z vás všech činí spoluhráče.Veronika Žilková o práci v Činoherním klubu

„Do Činoherního klubu jsem se dostala pádem. Pádem většinou kariéra hereček končí, ta má pádem začala. Ten nechtěný pád jsem zrealizovala už v roce 1982, spadla jsem po schodech DAMU rovnou k nohám ředitele Činoherního klubu Vladimíra Procházky. On byl tehdy ještě mladý dramaturg a já mladá studentka. Vladimíra Procházku doprovázel Ivo Krobot, tehdy mladý, dnes starší režisér. Do budovy DAMU vstoupili právě v okamžiku, kdy jsem se chystala ke svému skoku. Hledali zrovna záskok za Libušku Šafránkovou do Örkényovy hry Rodina Tótů. Zaskočeni zřejmě našli, co hledali, a já dostala za svůj skok záskok. Tím pádem jsem poprvé poznala schodiště i jeviště Činoherního klubu,“ směje se Veronika Žilková.

Herečka Veronika Žilková s maminkou a dětmi na chalupě v Říčkách v Orlických horách

V osmdesátých letech přijímala z pozice nadějné herecké zástupkyně mladé generace četné nabídky z televize. Pracovala také na prknech Vinohradského divadla a také se poprvé provdala. Navazující mateřství její kariéru zpomalilo.

V polovině 90. let získala prestižní filmovou cenu Český lev za roli umírající Marjánky v melodramatu Zapomenuté světlo. Na stejnou cenu byla pak znovu nominována za hlavní ženskou roli ve filmu Otesánek.

V televizi můžete Veroniku Žilkovou potkávat hlavně v seriálovém formátu, více už se také věnuje divadlu. Natrvalo přijala pozici v Činoherním klubu.

Věříme, že poslech pořadu Návštěva v sobotu 6. srpna 2016 po 18. hodině bude pro vás stejně příjemný, jako posezení v chalupě u Žilků pro autorku pořadu Jiřinu Mužíkovou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.