Když je humor součástí života, odráží se to i ve stáří. To může být obdobím radosti, míní socioložka

30. září 2022

Lucie Vidovičová působí na Masarykově univerzitě a ve Výzkumném ústavu práce a sociálních věcí. Dlouhodobě se věnuje tématům stárnutí, rodiny a generací.

„Oblast věku nejenom zkoumám, ale také žiju. Stejně jako všichni od narození stárnu a moje nové zkušenosti ovlivňují nejen to, co zkoumám, ale také jak to zkoumám. Jsem i pečující a zjišťuji tedy nejen pracovně, ale i osobně, kde všude bychom jako společnost i jednotlivci mohli se stářím pracovat lépe a radostněji,“ říká Vidovičová.

Čtěte také

Jak se připravit na to, abychom se i ve vyšším věku měli dobře? „S přípravou musíme začít brzo. Můžeme udělat různé změny doma, přestěhovat se například někam, kde nejsou schody. Je dobré mít i hodně přátel, abychom měli silné sociální sítě. Něco jiného je ještě příprava státu, kdy nastavení různých politik a opatření by mělo být věku přátelské.“

Sociologie má podle ní blízko ke kriminalistice, na jejíž studia ji nepřijali. „Neudělala jsem test z balistiky a neudržela se na hrazdě, proto jsem se nestala policistkou,“ říká s úsměvem. „Ale věřím, že co pánbůh řídí, to dobře řídí a časem jsem zjistila, že i sociologie používá podobné metody. Zvědavost nebo zvídavost a snaha přijít věcem na kloub je společná více odvětvím,“ myslí si socioložka.

socioložka Lucie Vidovičová

„I pro kvalitu života ve vyšším věku platí ‚jaký si to uděláš, takový to máš‘. Tomu odpovídají i všechny sociologické a medicínské výzkumy. Když žijeme veselejším a pozitivnějším způsobem života, když je humor jeho součástí, tak se to odráží i ve stáří. O stáří se mluví jako o svobodě ‚od‘ a svobodě ‚k‘. To znamená, že spoustu věcí už nemusíte a spoustu ještě můžete.“

Co je to ageismus, který Lucie Vidovičová dlouhodobě zkoumá? A jak by měl vypadat nediskriminační a empatický přístup společnosti k seniorské populaci? Poslechněte si záznam Apetýtu, moderuje Jana Kobylinská.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.