Hošťálkovická rozhledna nabízí originální výhled na Ostravu i panorama Beskyd

21. květen 2018

Hošťálkovická rozhledna skýtá originální výhled na město Ostravu – jeho architekturu, industrial i široké panorama Beskyd v dáli. K rozhledně, která v Hošťálkovicích stojí od roku 2011, se dá dobře dostat pěšky i na kole.

Neobyčejný výhled na Ostravu, okolní krajinu a široké panorama Beskyd. Právě to láká mnohé výletníky k návštěvě Hošťálkovic. Původně zemědělská obec, ležící na historickém území Slezska, je dnes jedním z ostravských městských obvodů. Rozkládá se v kopcovitém terénu nad soutokem řek Odry a Opavy, v severozápadní části města.

„Hošťálkovice ve své téměř třísetmetrové nadmořské výšce patří k nejvýše položeným ostravským lokalitám. A od podzimu 2011 tady máme takové pěkné industriální výhledy z rozhledny,“ říká hošťálkovický starosta Jiří Jureček.

Samotná dřevěná rozhledna s pozoruhodným výhledem do okolí je vysoká osm metrů. Hned vedle ní stojí na louce kromě altánku s posezením i rozměrná informační tabule. Na velkých panoramatických fotografiích si mohou zájemci vyhledat podle jednotlivých číslic vytyčené body a k nim i příslušné popisky.

„Přesně se tak mohou zadívat na architektonické a průmyslové dominanty města, včetně haldy Ema a Vysoké pece č. 1 i na atraktivní vrcholy Beskyd v pozadí. Mezi nimi jsou za dobré viditelnosti k vidění mimo jiné Smrk, Javorový, Ondřejník i Lysá hora,“ dodává starosta.

Původně zemědělská obec ležící na historickém území Slezska se v roce 1976 stala součástí Ostravy. Od roku 1990 je jedním z 23 ostravských městských obvodů. Rozkládá se na ploše 5,29 kilometrů čtverečních a má necelé dva tisíce obyvatel.

autor: čan
Spustit audio