Design musí v prvé řadě sloužit. Do znovuotevřeného Uměleckoprůmyslového muzea zve Jan Press a Jiří Pelcl

25. listopad 2021

25. listopadu proběhlo slavnostní otevření zrekonstruovaného Uměleckoprůmyslového muzea v Brně. V Apetýtu jsme přivítali ředitele Moravské galerie Jana Presse a designéra Jiřího Pelcla.

Uměleckoprůmyslové muzeum má být výkladní skříní designérů – tak komentuje novou tvář muzea Jan Press. „Hned u vstupu najdou návštěvníci design shop. Design se nejen prezentuje, ale dá se i pořídit. Vysoká přidaná hodnota v produktech je, že nemají jen svoji funkci, ale i estetickou hodnotu,“ láká ředitel Moravské galerie.

Jan Press a Jiří Pelcl ve studiu Českého rozhlasu Brno

Jaká je role designu pro běžného spotřebitele, má praktický sloužit nebo zdobit? „Musí v prvé řadě prakticky sloužit. Na zdobení je podle mě kytka,“ odpovídá Jiří Pelcl. „Člověk by si měl krásných věcí vážit a taky věcí, které mají historii – třeba nádobí nebo sklo. Je fajn, když piju kafe z hrníčku po dědečkovi a ne hrníčku, který jsem si koupil v supermarketu,“ dodává designér Pelcl.

„Je na čase, aby se pro designéry vytvářely dobré podmínky pro tvorbu a tím se zviditelňovala Česká republika. Je výzva dostat se k zakázce, která by mohla být realizovaná v podobě sériové výroby,“ zdůrazňuje Jan Press a dodává, že zrovna Jiřímu Pelclovi se to povedlo – pro porcelánku Dubí vytvořil porcelánové servisy, které si můžete zakoupit. „Je velký úkol, dostat design mezi lidi. Naším cílem je edukovat veřejnost, aby se naučila rozlišovat originalitu, poctivou a řemeslnou práci.“

Čtěte také

Výstava Jiří Pelcl design

„Chtěl jsem, aby byl design prezentován srozumitelně, rozdělili jsme to na sedm materiálů, každý sál je jiný, v tom jednom prostoru jsou realizace v jednom materiálu, bez ohledu na čas,“ komentuje svoji výstavu Jiří Pelcl, kterému je v druhém podlaží věnován velký prostor. „Málokdo ví, jak vypadá pracovna designéra, tak jsme se rozhodli, že přestěhujeme můj ateliér z Prahy do Brna,“ popisuje Pelcl. Výstava je interaktivní, na místě si můžou návštěvníci osahat například vzorky textilu, plastu či dřeva.

Jak vypadají jednotlivé části nové expozice? A co prozradil Jan Press o mraku, který navrhl architekt Marek Štěpán? O tom si poslechněte v rozhovoru Jarky Vykoupilové.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související