Houba dne: holubinka trávozelená

25. září 2018

Houbařská sezóna v Českém rozhlase Ostrava aneb Soutěžíme o nožíky pokračuje! Dnes se můžete seznámit s jedlou houbou z čeledi holubinkovitých.

Houbařská sezóna v Českém rozhlase Ostrava aneb Soutěžíme o nožíky!

Košíky plné hub

Český rozhlas Ostrava má pro zapálené sběrače hub jedinečnou soutěž, ve které máme nachystanou výhru povinnou výbavu houbaře – speciální houbařský nožík!

Holubinka trávozelená (Russula aeruginea) je jedlá houba z čeledi holubinkovitých. Jak vyplývá z názvu, zbarvení klobouku je olivově nebo trávově zelené. Zespoda klobouku najdeme husté, bílé a křehké lupeny, které spolu se stářím houby dostávají nažloutlou barvu.

Roste od června do října v listnatých i jehličnatých lesích. Rozšířena je po celé Evropě. V syrovém stavu má štiplavou chuť, kterou však tepelnou úpravou ztrácí. Výtečně se hodí jako řízek v trojobalu osmažený na pánvi.

Nezkušení houbaři by si však měli dát pozor na možnou záměnu za smrtelně jedovatou muchomůrkou zelenou (Amanita phalloides), která se ale výrazně odlišuje hlavně relativně dlouhým třeněm s prstencem, lidově řečeno se „sukýnkou“, kterou holubinka trávozelená nemá.

autor: Zita Šperlínová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.