Houbaři se dočkali. Smrkouši začínají vystrkovat klobouky

21. září 2018

Hřib smrkový má různé lidové názvy. Třeba smrkáč, smrkouš, zapák nebo gampl. Houbaři na Vysočině mají konečně možnost užít si jeho sběr. V okolí Pardubic a Hradce Králové ale stále nic. Houbaři čekají na déšť.  

„Ani na Vysočině to není druhově pestré. Rostou hlavně pravé hřiby smrkové nebo hnědé hřiby, holubinky zatím skoro nejsou, ryzců smrkových a růžovek je minimum. Druhově je to zatím velká slabota,“ konstatuje mykoložka Tereza Tejklová.

Žampiony rostou po dešti jako první

Žampiony začínají růst velmi rychle pod dešti. Podle mykoložky Terezy Tejklové začínají po dešti vystrkovat hlavičky nejprve žampiony, bedly, potom muchomůrky, a teprve po čtrnácti dnech hřiby.

Teď na podzim nacházíme mnohem častější hřiby smrkové. Hřiby dubové jsou hojné spíš na začátku léta.

Ne všechny hřiby jsou jedlé

Na Holicku je možné v těchto dnech objevit hřib kříšť. Je to velice hezký hřib se světlým kloboukem a červenou nohou, ale pozor, je to houba nejedlá, hořká.

Čtěte takéZvládnete se orientovat ve volné přírodě i bez mobilu a mapy?

„Tady v Polabí nejsou kříště tak běžné. Určitě se nám ale budou hodit jako ukázka na houbovou výstavu, kterou chystáme v Pardubicích,“ říká Tereza Tejklová a radí, jak rozpoznat jedlý hřib od nejedlého: Nesbírejte houby, které mají šedobílý klobouk. Může to být nejedlý hřib kříšť, hřib medotrpký nebo vzácný satan.

Hřib satan.

Pozor také na houby s abnormálně barevným kloboukem - růžovo-fialovo-červeným.  Mohl by to být jedovatý hřib Le Galové, hřib rudonachový, nebo vzácný hřib královský.

Společná hradubická houbová výstava

Hradečtí a pardubičtí mykologové se spojili a chystají houbovou výstavu na pardubickém zámku. Čerstvě nasbírané houby  si můžete prohlédnout v rozlehlém Kaňkově sále 5. - 6. října.

Výstavu obohatí zajímavý doprovodný program včetně přednášek předních českých a slovenských mykologů. 

Spustit audio

Související