Hovězí na divoko. S voňavou omáčkou a třeba nadýchanými knedlíky
Hovězí na divoko - to bývala dost oblíbená konzerva, zvlášť, když se jelo na dovolenou. Vařeno bylo jedna dvě. Nám to sice bude trvat o něco déle, ale výsledek bude fantasticky dobrý.
- 600 g hovězí kližky
- 150 g slaniny
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce směsi Divoké koření (jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, tymián)
- 1 větší cibule
- 2 dl červeného vína
- 100 g rajčatového protlaku
- vývar nebo voda na podlévání
- sůl
- 2 dl sladké nebo kysané smetany
- 2 lžíce polohrubé mouky
- brusinkový kompot nebo šípková marmeláda
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na malém množství oleje ji necháme vylít. Pak přidáme koření a dobře promícháme. V této směsi obalíme na kostky nakrájené maso a v chladu ho necháme do druhého dne proležet.
V kastrole rozehřejeme olej a naložené maso v něm ze všech stran opečeme. Poté ho trochu osolíme (bereme v úvahu, zda použité koření obsahuje sůl), přidáme najemno nakrájenou cibuli, podlijeme vínem a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso několikrát promícháme a podle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou. K měkkému masu přidáme rajčatový protlak a zalijeme smetanou, do které můžeme rozkvedlat mouku. Povaříme asi 5 minut. Pokrm rozdělíme na porce a zdobíme brusinkovým kompotem nebo šípkovou marmeládou.
Příloha: noky, kynuté nebo karlovarské knedlíky, dušená rýže
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.