Hrad Fulštejn na Osoblažsku patříval ve své době mezi největší tvrze v celém Slezsku

20. červen 2021

Svého času byl prý hrad Fulštejn na Bruntálsku největším hradem ve Slezsku. Jenže to se psalo 13. století. Dnes najdete na kopci nad Bohušovem na Osoblažsku jen pustnoucí zříceninu. Zato jako vystřiženou z romantické knížky nebo filmu.

Dnes jeho rozvaliny podněcují fantazii zejména romantiků a lidí hledajících klid od hlučících měst a davů. Fulštejn totiž leží v zapomenutém výběžku naší země, na Osoblažsku. A navíc pozornému poutníkovi nabídne hned několik hádanek k řešení.

Jednou z nich je ta, kdo mohl vystřelit kouli, která dodnes vězí vysoko v zachovalé hradní zdi. Jedni tvrdí, že pochází od Švédů, druzí ji přisuzují Turkům. Každopádně nikdo ji za ta staletí nevyprostil, a tak dál připomíná bouřlivou minulost Fulštejna.

Hrad byl založen v první polovině 13. století Herbortem z Fulmu. V majetku Supů z Fulštejna, jejichž jméno dodnes nosí, byl od roku 1437. Jen o čtyři desítky let později byl hrad dobyt a vážně poškozen vojsky Matyáše Korvína. Později se dočkal několika úprav, ovšem Třicetiletá válka znamenala jeho definitivní konec. Jednak byl pobořen, ale především se majitelé panství rozhodli odstěhovat na mnohem výstavnější a pohodlnější zámek ve Slezských Rudolticích. Od té doby Fulštejn chátrá.

Jeho někdejší rozlehlost je dnes možné pouze odhadovat. Stále je možné rozeznat mohutné příkopy a valy, které měly ochrannou funkci. Ve východním nároží jádra pak najdete zbytky rozměrné okrouhlé věže o průměru 11,5 metru. Dost možná se v ní i bydlelo.

V minulosti se pro opravu hradu nadchl jeden místní občan. Po jeho smrti se už jeho zvelebování nikdo už tak systematicky nevěnuje

Cesta k hradu nevede

Zbytky obytného paláce jsou patrné v jižním koutě jádra. Pozorný návštěvník by se mohl podivit nad zajímavým načervenalým zbarvením kamene, ze kterého jsou některé zachovalé zdi. Snad onen kámen v dávné minulosti přivezli z nedalekých Horních Povelic, kde je na jistém místě zem, a tedy i kameny, zbarvena dočervena.

Hrad Fulštejn je volně přístupný po celý rok. Nevede k němu žádná značená cesta. Nejjednodušší a nejkratší stezka je tak zřejmě z bohušovického kempu. Hrad totiž leží hned nad ním na zalesněném kopci nad říčkou Osoblahou.

Spustit audio