Hrad Hukvaldy je největší zříceninou Moravskoslezského kraje. Nejčastěji byl sídlem biskupů

11. říjen 2020

Romantická hradní zřícenina hradu Hukvaldy je největší v kraji a po Helfštýnu druhá největší na Moravě. Vypíná se na Hradním vrchu nad stejnojmennou obcí Hukvaldy, rodištěm skladatele Leoše Janáčka. Hrad je obklopen rozlehlou oborou, ve které se volně pasou stáda muflonů a daňků.

Přesné datum založení hradu není známo. Nejčastěji se uvádí rozmezí let 1228 až 1285. Jako zakladatelé figurují německá hrabata z Hückeswagenu. Odtud také pochází název hradu, Hukvaldy. V průběhu staletí byl hrad dostavován a jeho majitelé se měnili. Ovšem funkce hradu byla dlouho stejná. Nejprve sloužil jako strážní hrad, ze kterého posádka dohlížela na obchodní stezku mezi Olomoucí a polským Krakovem. Později pak jako politické a správní centrum hukvaldského panství. Vůbec nejčastějšími držiteli hradu byli od poloviny 14. století olomoučtí biskupové.

Hrad byl díky svému strategickému umístění na vysokém holém kopci a masivnímu opevnění prakticky nedobytný. Když ovšem pominulo nebezpečí vpádu cizích vojsk, sídlila na hradě jen vrchnostenská správa. Těm se ovšem nechtělo denně šlapat do kopce, a tak se brzy odstěhovala do podhradí. Chátrání hradu pak urychlil ničivý požár v roce 1762 a poté nenechavé ruce místních, kteří si rozebrali kameny na stavbu vlastních obydlí. Mohutný hrad se tak stal romantickou zříceninou.

Věž hradního paláce nabízí výhledy do okolí

Teprve na konci 19. století s rozvojem turistiky začaly postupné záchranné práce, které vyvrcholily ve druhé polovině 20. století. Dnes je hrad ve správě Muzea Beskyd. A to pořádá v průběhu letní sezóny nespočet akcí pro turisty: od šermířských klání, přes jarmarky a novinkou letošního léta byla také možnost přespání na hradě s tajemnou noční prohlídkou.

Více informací o hradě, akcích a otevírací době najdete na stránkách www.hradhukvaldy.eu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.