Hrad Sovinec vzali útokem školáci z celého Bruntálska

15. květen 2014

Před staletími zažil nájezd Dánů a Švédů, tentokrát hrad Sovinec vzali ztečí školáci z Bruntálska. Atraktivní středověká památka se naštěstí nezachvěla v základech, jenom tu bylo pořádně živo. Děti se bavily v soutěžních Hrátkách s historií.

Vlastně to bylo jednoduché. Navléct půjčený historický kostým a oprášit znalosti získané z učebnic dějepisu. A pak už jen spoléhat na chytrou hlavu, štěstěnu a dovedné ruce, které pošlou třeba šíp do středu terče.

Soutěžní klání s názvem Hrátky s historií nehostil Sovinec na Bruntálsku poprvé. Exkluzivní prostředí hradního komplexu je pro teenagery hodně atraktivní, a jak jsme zjistili, ve víru středověkého života by se dnešní školáci rozhodně neztratili.

„Já jsem Eliška Přemyslovna,“ představuje se jedna z dívek. Spolu s hloučkem mladých je i jeden ochránce, dozorce, biřic... „Mám s těmito souputníky společné historické období, neboť se věnuji historickému šermu pozdní gotiky,“ říká.

V civilu počítačový expert, dnes v historické roli biřice Václava, který v historickém kostýmu doprovází trojici soutěžících. Právě odstříleli prakem a míří za další disciplínou, tou bude písnička.

Čtěte také

Na tenhle den se děti poctivě připravovaly. Odzkoušely historické kostýmy, trénovaly střelbu lukem a prakem a hodiny strávily nad učebnicemi a knihami. Středověký Sovinec je totiž výzva a konkurence soutěžících houstne.

„Zpočátku, když jsme začínali, byla družstva pouze z Bruntálu. Postupně se přidávali další – Krnov, Albrechtice, Osoblažsko,“ potvrzuje Antonín Zgažar, organizátor, profesor historie gymnázia v Bruntále a člen Klubu Za starý Bruntál.

A na Sovinci je momentálně i jako král. Jestlipak ale král obstojí stejně jako děti? Lukostřelbu na medvěda prý má v malíčku, ujišťuje.

Hrad Sovinec

„Děti to baví, jsou na to dobře připravené. Vím, že z toho mají dobrý pocit. A my taky, protože naším posláním je objevovat také minulost toho kraje, který v pětačtyřicátém vlastně ztratil veškerou paměť. Takže potřebujeme mladou krev a toto je krev, která se k nám zase po čase vrací do Klubu,“ dodává Pavel Rapušák z Klubu Za starý Bruntál.

Na celou hradní akci vás zveme v rozhlasovém výletu magazínu Křížem krajem, pořad si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio