Hradečtí stepaři mají zlato z mistrovství Evropy a tvrdí: stepovat můžete začít v jakémkoliv věku

5. červenec 2022

Pojďte si zatančit! Představíme vám stepařský klub Tap Dance Company Avalanche z Hradce Králové. Do rozhlasového studia přijali pozvání předseda klubu a stepař Jan Kolář a také stepař a lektor Karel Bartoš.

Musím říct, že nejste u nás poprvé, většinou se scházíme, když máte nějaké nové úspěchy. A urodilo se i v letošní sezóně. Protože aktuálně máte za sebou mistrovství Evropy, které se konalo v Praze. Jak se závodilo na domácí půdě?
Karel Bartoš: Dobře. Myslím si, že po té covidové době to byl super rozjezd. Ať už mistrovství republiky či Evropy, zaštiťovalo to stepařské studium z Prahy, které mělo pod palcem organizaci. Povedlo se to velmi a úspěchy byly.
Jan Kolář: Musím říct, že když se něco dělá před živými diváky, tak je to úplně něco jiného, než když se jen trénuje v prázdné tělocvičně. Takže bylo skvělé, že jsme zase mohli vystupovat před diváky.

Chystáme v září náborové akce ve všech věkových kategoriích. Mini děti od 4 let, děti od 6 let, junioři i dospělí kteréhokoliv věku.
Jan Kolář, Tap Dance Company Avalanche

V jakých kategoriích jste měli své zástupce a dopadli?
Karel Bartoš: Na mistrovství republiky jsme měli zastoupení ve velké škále kategorií, největší úspěchy získal právě Jan Kolář společně s dalšími stepaři v Adult 2 kategorii, kde získali první místo v kategorii tria. A pak jsme sklízeli úspěch v dospělé kategorii, kde jsem já s Anetou Trnkovou získal druhé místo v duetu a následně ještě druhé místo v dospělém triu. A potom jsme ještě získali bronz v sólovém dětském vystoupení, to získal náš nadějný stepař David Kurel. Dále jsme získali medaile za Adult 2 duo, tam to byl bronz, a za malou skupinu Adult 2 také bronz, takže to letos docela cinkalo.

Čtěte také

To hovoříme pořád tedy o mistrovství republiky. A pohár, který jste nám přinesli ukázat, ten je z jaké soutěže?
Jan Kolář: Ten je z mistrovství Evropy, které se konalo koncem května. Tam jsme získali s mými spolustepaři v triu první místo. Takže jsme aktuálně mistry Evropy.

Moc gratulujeme. Pojďte nám to přiblížit. Kostýmy, téma, hudba a tak dále.
Jan Kolář: Pro naše vystoupení v Adult 2, to je věková kategorie nad 31 let, jsme zvolili takové hiphopovo-funkové pojetí, což bylo veselé a diváci šíleli. A Karel s Anetou zase zvolili pro své duo romantickou píseň. V jejich podání už step není sportem, ale uměním. Opravdu umělecké vyjádření muže a ženy na parketě, moc hezké číslo.

Kdo u vás ve dvojici, Karle, mluví do kostýmů?
Karel Bartoš: V tomto má Aneta větší slovo. Ale choreografii jsme stavěli převážně spolu, kroky vymýšlím já, ale Aneta, aby se v tom také cítila dobře, se mnou vše konzultuje. Právě duo bylo pro mě velkou výzvou, protože já většinou vymýšlím choreografie na živé písničky, aby to mělo energii. Ale tahle písnička měla takový romantický nádech, bylo to jiné pojetí, než jsem zvyklý standardně dělat. Moc jsme si to ovšem spolu užili.

Čtěte také

Na pomalejší melodii se ale snad ani stepovat nedá, ne?
Karel Bartoš: Dá, ale je to těžší. Protože tam toho musíte víc vyjádřit například pohybem a svým projevem. A právě když to je jen mezi námi dvěma, tak o to větší to má pak kouzlo, takovou přidanou hodnotu.

Na podzim vás zase čeká mistrovství světa. Tak budete mít vůbec nějaké volno a prázdniny?
Jan Kolář: Teď máme prázdniny a odpočíváme. Koncem prázdnin se sejdeme, začneme pracovat, oprašovat a pilovat choreografie na mistrovství světa, které bude v Německu už po dvaadvacáté. Bude to konec listopadu a začátek prosince.

Jak dlouho se už vy dva věnujete stepu a co vás k němu přivedlo?
Jan Kolář: To je docela veselá historka, já se stepu věnuji s přestávkami v podstatě asi od svých 28 let. Protože mě zaujal film Tančení v dešti nebo filmy s Jimem Kellym. V Hradci Králové nebyl klub, který by učil dospělé, až potom jsem našel klub Tap Dance Company Avalanche, který se dospělých nebál a učil i pracující lidi. Tak jsem začal po práci stepovat.

Čtěte také

Takže nejste takový ten dětský stepař, který tančí už od dětství.
Jan Kolář: Věnoval jsem se muzice a sportu, hrál na piano, hrál tenis, dělal všechny možné sporty v Hradci Králové. Byl jsem spíš sportovně, řekněme, nadaný, věnoval jsem se muzice a ke stepu jsem se dostal až po vysoké škole, až když jsem začal pracovat.

A Karel?
Karel Bartoš: Já jsem začal stepovat asi ve druhé třídně, takže to může být teď asi 17 let. Stepuji pod vedením paní učitelky Bohadlové, která učila na základní škole hudební výchovu a češtinu a stepovala právě v Tap Dance Company Avalanche. Tam jsem přešel v roce 2010.

Stepařský klub Tap Dance Company Avalanche z Hradce Králové pořádá stepařské kurzy pro začátečníky. Chcete se naučit stepovat? Není čas na odkládání, vyzkoušejte stepařské kurzy pro začátečníky již od 4 let!

Váš klub se tedy stále nebojí dospěláků, je to tak? Kdo by měl chuť si stepování vyzkoušet, může u vás začít?
Jan Kolář: Určitě. Chystáme v září velké náborové akce ve všech věkových kategoriích. Mini děti od čtyř let, děti od šesti let, junioři i dospělí kteréhokoliv věku. Máme i stepařky 60+, jestli se to může takto říci u dam. V kterémkoliv věku lze se stepem u nás začít. Stačí jen nadšení.

Jaké jsou ale důležité předpoklady? Rytmus, hudební sluch, pohyblivost, mrštnost? Je potřeba trénovat i kondičku?
Karel Bartoš: To také. U stepu, když už děláte nějaké pokročilé kroky nebo choreografii v určitém tempu, tak je kondička potřeba. Určitě pořádný strečink, aby si člověk nic neudělal, a určitě je důležité umět vnímat hudbu, mít hudební sluch a rytmus, cítění pro hudbu. To je jistě předpoklad, aby se to dalo správně zvládnout.

Čtěte také

Tanečníci říkají, že když náhodou přijde nějaké to okno, zapomenete kroky, tak se doporučuje udělat nějaké rychlé otáčky. Platí to?
Karel Bartoš: Když nevíš, tak se toč. Ale to záleží na tom, co právě tančíte. Když stepujete sólo, tak je to jedno, můžete zaimprovizovat. V duetu to ještě je také docela možné, ovšem v triu už to je horší. A hodně špatné to je, když tančíte ve skupině nebo ve formaci, tam už to vynikne hodně. Ale stepaři mají většinou kroky tak zažité, že když se nějaké to okno objeví, tak si většinou hned vzpomenou a dojedou to.

A máte také novinku, novou tělocvičnu a nové taneční studio.
Jan Kolář: Rád bych pozval všechny do našeho nového stepařského studia, které je v Podnikatelském centru v Hradecké ulici, je to v podstatě přes silnici proti Univerzitě Hradec Králové. Rádi všechny přivítáme v prvním patře Podnikatelského centra v našem novém tanečním stepařském studiu.

Karel Bartoš, Jana Kudyvejsová a Jan Kolář ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Našimi hosty byli stepaři Jan Kolář a Karel Bartoš. Celý rozhovor je k poslechu v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související