Hrady a zámky se otevírají. Hlavní návštěvnická sezóna začíná také v Raduni

1. červen 2021 11:41

Pro návštěvníky se otevírají vnitřní prostory hradů a zámků. Dnes poprvé po dlouhé době bude znova přístupný například státní zámek v Raduni u Opavy. Už v předstihu se tam podařilo všechno připravit na obnovení prohlídek. A nachystat i novinky. Rezervací v posledních dnech rychle přibývá.

Kastelánka Markéta Kouřilová ukazuje, zatím ještě ve ztichlých místnostech, na nově připravené exponáty, které se podařilo získat po dlouhé době. Narozdíl od většiny ostatních jsou původní. Skutečně z Raduně a proto mají velkou cenu.

Čtěte také

„Právě v pracovně pána domu je možno vidět kalamář i s takovým posypátkem na inkoust, aby se nerozmazával. Jsou tam ještě cestovní hodiny a váha na dopisy, která se používala při správě panství. Využívali ji úředníci,“ popisuje kastelánka.

První návštěvníci už si online cestou vstupenky pořídili a všichni tady na zámku věří, že jich i v dalších týdnech nebude málo. „Protože jsem měla dojem, že neustále stojíme na startu a čekáme na výstřel, abychom mohli vyběhnout. Na návštěvníky se hodně těšíme a chceme realizovat nejrůznější akce, takže budeme moc rádi,“ dodává Kouřilová.

Skupiny do deseti lidí i s průvodcem můžou procházet bez omezení. U větších skupin bude nutné nějaké potvrzení o bezinfekčnosti, třeba test nebo očkování.

Zámek v Raduni
autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související