Hrady a zámky znovu zvou k prohlídkám, na akce lákají i modeláři... Vyberte si z našich tipů

30. březen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Festival udržitelné módy
Dvoudenní festival udržitelné módy, šperků a bytových doplňků začíná v pátek na ostravském výstavišti Černá louka. Budou se tam promítat i tematické filmy a v plánu jsou besedy například na téma renovace krojů. Festival udržitelné módy je přístupný v pátek od 9:00 do 18.00, v sobotu od 9:00 do 17:00.

V kavárně Avion...
V kavárně Avion v Českém Těšíně je v pátek na programu Hudební salón. Vystoupí na něm hudebník a publicista Jiří Vondrák spolu s hostem Aljošou Kudrjavcevem. Uslyšíte zhudebněnou poezii.

A taky tam ještě můžete navštívit výstavu Zachraňme stromy – stromy zachraňují nás. Putovní výstava Ateliéru Viridian má za cíl hlavně informovat o tom, co můžeme udělat pro záchranu stromů.

Dívčí gang v Opavě
Ve filmovém klubu ART v Opavě v pátek v 16 hodin promítají snímek Dívčí gang. Je o influencerce, která veškerý čas tráví na sociálních sítích. Projekce je spojená i s besedou s psycholožkou a koná se v rámci festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Noc s Andersenem
Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku pořádá Noc s Andersenem. Akce je určena mladým čtenářům, začíná v pátek v 19:30 a ve 20 hodin a je na téma komiksové, konkrétně literární i filmové postavičky Ferdy Mravence.

Výstava železničních modelů
Na výstavu železničních modelů můžete o víkendu zamířit do pobočky Střediska volného času v Ostravě-Zábřehu V Zálomu. Uvidíte zhruba stometrové kolejiště s vlaky, ale i dynamické ukázky rádiem řízených modelů terénních aut. Akce je přístupná od 9 do 17 hodin.

Rallye závody RC modelů
Milovníky motoristického sportu zveme v neděli do ostravské Dolní oblasti. Závody Kowax Valašské rallye RC modelů, tedy řízených rádiem, budou spojené s bohatým doprovodným programem. Například zážitkovými jízdami či srazem vereránů. Program začíná v 9 hodin.

Valašská rallye v Novém Jičíně
Do Nového Jičína zavítá v sobotu 41. ročník Valašské rallye. Posádky této motoristické akce budou na tamním Masarykově náměstí od 9:00 do 13:00. Budete si moct vyzkoušet například tzv. trenažér nárazu.

Hrady a zámky zahajují sezonu

Třeba na zámku Kunín pořádají prohlídky zámeckých pokojů s průvodci. V pokojích se setkáte rovněž s ikonou zámku hraběnkou Walburgou.

Na zámku v Hradci nad Moravicí zvou na prohlídku doplněnou o mimořádný okruh jarně vyzdobenými vnitřními prostorami památky. Součástí je i návštěva zámecké kaple a sakristie.

Sezonu startuje i venkovní areál Archeoparku Chotěbuz-Podobora. Můžete si tam prohlédnout, jak se žilo v době raného středověku. Prohlídky s průvodcem začínají v 9:00 a poslední je v 16:00.

Zámek Raduň

Tvořivé dílny a výroba jarních dekorací v Makovici
Na tvořivé dílny zve v neděli komunitní centrum Makovice v Ostravě-Porubě na třídě 17. listopadu. Společně s dětmi si tam můžete vyrobit ptačí dekorace z přírodnin, a to od 10 hodin. Spíše pro ženy je pak vhodná práce na výrobě jarních dekorací na dveře. Ty se začínají vyrábět od 13:00. Podrobnosti k akcím najdete na facebookové stránce komunitního centra Makovice.

Charitativní běh
Do charitativního běhu se v sobotu můžete zapojit ve Frýdku-Místku. Od 10 do 17 hodin se v obchodním centru Frýda poběží na pásu pro nemocné děti, které podporuje nadace Nezávodím Pomáhám.

Průvan v šatníku
Výprodej oděvů s názvem Průvan v šatníku pořádá v sobotu kulturní a společenské středisko Střelnice v Českém Těšíně. Akce se koná mezi 9 a 13 hodinou a součástí je i doprovodný program, třeba ukázka naplétání copánků kanekalonem.

Spustit audio