„Hrdinka? Ale jděte!“ Nataša utekla před válkou do Ostravy, dnes i s miminkem vaří nejlepší boršč v okolí

19. srpen 2022 09:24

Z okýnka květinami pomalovaného food trucku v centru Ostravy se line vůně boršče, vareniků, kotlet... Pojízdný stánek si Maryjana, která už v Česku nějaký rok žije, pořídila po vpádu ruských vojsk na její rodnou Ukrajinu. Svým krajankám chtěla nabídnout důstojnou práci a Čechům zase originální ukrajinské pochoutky.

Boršč z Maryjanina bistra nejen skvěle voní, ale taky výborně chutná. Hustý, se smetanou, maso, řepa… Ani nevím, co tam všechno je, ale je to úžasný mix.

Kuchařkou v krásně pokresleném food trucku je osmatřicetiletá Nataša. Houpe před sebou kočárek, ve kterém je její největší životní poklad. Po útěku před ruskou agresí na Ukrajině totiž tady v Ostravě porodila dceru Sofii. Novopečená maminka vzpomíná, že ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě se o ni postarali jako o „svou“.

Kuchařka Nataša se svou dcerou Sofií

Největší pochvala

Teprve měsíční holčička je Natašiným prvním dítětem. Když maminka pracuje, spinká Sofie v kočárku hned vedle food trucku. V něm má Nataša nachystaných 20 litrů boršče a na sporáku neustále bublá voda na pelmeně, aby zákazníci dlouho nečekali.

Pro Natašu je největší odměnou, snad ještě větší než výplata, když slyší od českých zákazníků, jak jim chutnalo, a hlavně když se vrátí. Jako hrdinka se necítí, chce prostě jen zabezpečit své dítě, zaplatit byt. Nepřijde jí divné, že musí s tak malým miminkem stát celý den u plotny, naopak je vděčná, že našla živobytí. 

Příležitost pro obě strany

Na všechno ve food trucku dohlíží majitelka Maryjana Denysenko. V Česku žije už 18 let. Nechtěla, aby ženy, které utíkají s dětmi z Ukrajiny, musely dělat uklízečky.

Majitelka bistra Maryjana Denysenko

„Chtěla jsem taky Čechům ukázat ukrajinskou národní kuchyni. Aby poznali nové chutě a ochutnali pravou ukrajinskou kuchyni od žen, který odtamtud pochází,“ vysvětluje. A její nápad má úspěch. Zákazníci si jídla z jejího food trucku chválí a rádi se vracejí.

Maryjana chce se svými ukrajinskými krajankami vyjíždět s food truckem i na různé akce. První chystá na konec srpna.

autoři: Andrea Brtníková , and
Spustit audio