Hrubá stavba repliky kostela v Třinci-Gutech je hotová

6. září 2020 07:10

Tesaři už dokončili hrubou stavbu repliky kostela v Třinci-Gutech. Přímo na místě bývalého spáleniště ji začali stavět na jaře. Teď se přesunou dovnitř kostela, kde na ně čekají práce na kamenné podlaze, stropech nebo třeba kúru.

Zvuky ze stavby repliky kostela v Gutech mohli lidé slyšet prakticky denně. Teď ale místo utichlo. Tesaři totiž jeho hrubou stavbu už dokončili, potvrzuje vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek.

Podle něj ale ta složitá práce tesařům teprve začíná. „Bude se instalovat elektrické vedení, slaboproud, zabezpečovací zařízení, podlahy. Načisto se budou dodělávat stěny, chybí dokončit ochoz. A následně veškeré vybavení. Takže práce je tady spousta,“ dodává Kotásek.

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil, protože v době činu ještě nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který všechny na místo přivezl.

Až do května pokračuje také sbírka na stavbu kostela, kterou vypsalo město Třinec. „Částka, která momentálně do dnešního dne doputovala na konto, je 3.857.814 korun. Věřím, že gutský kostelík bude zase sloužit veřejnosti,“ říká třinecká primátorka Věra Palkovská (nez.).

A to by mohlo být dříve, než diecéze původně plánovala. V tomto týdnu totiž biskup rozhodl o konečném datu vysvěcení kostela. „Při zahájení stavby místní duchovní správce plánoval termín otevření kostela na 23. května. Tento termín ale nebude možný, protože v tomto datu má pan biskup už termín naplněn. Takže se našlo místo 9. května 2021 a v deset hodin by měl být kostel vysvěcen biskupem Martinem Davidem,“ vysvětluje mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Tesaři by se proto měli do kostela vrátit už v následujících týdnech, kdy by měli začít pracovat na jeho kamenné podlaze.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související