Hudba pravdy. Sváteční edici Písně domova věnujeme Janu Husovi

4. červenec 2017

Ve znamení rozjímání i zamyšlení se ponese speciální edice hudebního cyklu Píseň domova, která je pro vás připravena pro chvíle ranně červencového svátečního podvečera.

Před 602 lety se český kazatel a reformátor Mistr Jan Hus rozhodl neochvějně stát za svým přesvědčením a pravdou. Jeho smrt se stala symbolem neochvějné víry v pravdivé učení a myšlenky, víry v Nejvyššího, víry v pravdu...

Víra a pravdivá myšlenka byla v plynutí českých dějin i nadále mnohokráte zkoušena: příkoří a perzekuci zažívala celá řada známých i méně známých osobností, z nichž mnohé za svou pravdu platily ztrátou svobody či dokonce života.

Usebrání a zamyšlení, melodie duchovní i lidově-filozofické, lásku a víru k Nejvyššímu, utrpení i oplakávání Ježíše Krista, osobní vyznání písní i slovem, úvahu nad chybami lidského pokolení, jakož i závěrečné vroucí přání, aby nás i přesto všechno Pán Bůh miloval, přicházejí vašim srdcím vyzpívat Magdalena Múčková, Klára Blažková a Jan Zaviačič, sólo na barokní violoncello a barokní violu přednesou Hana Fleková a Michal Dušek, doprovází Ensemble FLAIR Baroque pod vedením Dagmar Valentové.

Od mikrofonu i od cimbálu vám klidný večer přeje, vroucí přání inspirace připojuje a stejně tak vás ze srdce zdraví Váš Jan Rokyta.

autor: Jan Rokyta ml.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.