Hudba ze zapadlých vesnic: Nejlepší alba roku 2020

Co se v uplynulém roce odehrálo ve world music? Navzdory korona krizi  vznikla spousta skvělých alb a projektů. Platforma Transglobal World Music Chart oslavila pětileté výročí, evropský žebříček world music od prosince vede Milan Tesař z rádia Proglas, o festivalech jsme si mohli nechat jen zdát a veletrh Womex a další showcasové akce proběhly digitálně. No, a do hry se znovu vrátila nutná potřeba nahradit název world music novým. Prý už je mrtvý, tvrdí mnozí.

A ke všemu toxický, rasistický, ponižující a zahánějící hudebníky do ghetta méněcenných. Takže pryč s ním. A proboha proč, když každý dnes ví, co si pod ním představit, řeknete si, tedy pokud také nepatříte k „odpíračům“ a záměnu global music za world music považujete za vyhovující, přestože je to vlastně to samé, jen se, jak se u nás říká, vlk nažral a koza zůstala celá.

Víte co organizátory cen Grammy přivedlo k takové změně? Údajně potřeba moderního a relevantního termínu zbaveného nařčení z kolonialismu. Korektní doba si, zdá se, vybírá svou daň, ačkoliv to ze všeho vypadá na starou dobrou marketingovou taktiku přejmenovávat staré na nové, jen aby to přilákalo další posluchače.

O world music se vůbec říká mnoho věcí, ale vždycky si raději dejte pozor na to, kdo je říká, protože jde často o lidi, kteří vůbec nevědí, o čem mluví a pokud vám někdo tvrdí, že jde o žánr, neberte ho vážně. Navíc považovat za žánr hudební ekosystém, který termín world music zastřešuje, je opravdu nesmysl, ale to snad posluchači tohoto pořadu dávno vědí. A za spolehlivý důkaz si mohou vzít rekapitulace výročních anket, shrnující podle odborníků nejlepší alba uplynulého roku.

Transglobal World Music Chart

1) Aziza Brahim – Sahari

2) Tamikrest – Tamotait

3) Lakou Mizik – HaitiaNola

4) Aynur – Hedûr / Solace of Time

5) Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou – Oulad Lghaba

Kompletní seznam alb najdete ZDE.

Evropský žebříček world music

1) Lina_Raül Refree – Lina_Raül Refree

2) Sam Lee – Old Wow

3) Damir Imamović – Singer of Tales

4) Tamikrest – Tamotait

5) Mahsa Vahdat – Enligjten The Night

Kompletní seznam alb najdete ZDE.

Songlines

1) Ayom – Ayom

2) Bab L'Bluz – Nayda!

3) Afel Bocoum – Lindé

4) Cocanha – Puput

5) Khusugtun – Jangar

Kompletní seznam alb najdete ZDE.

 

Záznam koncertu předávání cen Songlines Awards si můžete pustit zde:

Spustit audio