Hudba ze zapadlých vesnic: Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – červenec 2017

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V červencovém vydání uslyšíte španělské zpěvačky Amparo Sánchez a Marinah, malijskou skupinu Songhoy Blues, The Glass House Orchestra amerického trumpetisty Franka Londona a kubánskou zpěvačku Daymé Arocena.

Amparo Sánchez, rodačka ze španělské Andalusie, je ženou, která prý potřebuje vášnivě zpívat. A pro nás jen dobře: vždyť emotivní hlas Amparo náleží k zázrakům dneška. Byla kdysi spolu s Manu Chao vůdkyní barcelonské mestizo hudby Zona Bastarda: se svou kapelou Amparanoia a spřátelenými Ojos de Brujo, La Kinki Beat nebo Macaco rozpoutali anarchistickou hudební revoluci nerespektujícím jakékoliv hranice a zvyky. Amparanoia s mixem katalánské rumby, kubánské salsy, flamenca, ska a ostrého punku od roku 1997 dokazovala, že rebelie může být také zábavná. Se svým duchovním dítětem Amparanoia se zpěvačka a kytaristka zařadila mezi nejvyhledávanější koncertní kapely světa a získala s ním i prestižní cenu BBC Awards for World Music. Dvacáté výročí vydání kultovního debutového alba El Poder de Machín se dnes už sólová zpěvačka rozhodla oslavit po svém: návratem ke skupině Amparanoia a dávným přátelům. Společně se v nových verzích vrátili ke starším skladbám skupiny a jako novinku nabízejí El Coro De Mi.

Amparo Sánchez není jedinou, kdo připomíná slávu dávné Zony Bastarda. Také Marinah, bývalá zpěvačka fantastické skupiny Ojos de Brujo, se barcelonského mestizo na novém albu Afrolailo nevzdává. Že by nějaká retro vlna?

Songhoy Blues z Mali. Čtveřice vysokoškoláků před válkou na severu země utekla do hlavního města Bamako, kde dostala do kolen Damona Albarna, který ji se svým Africa Expressem okamžitě uvedl do Evropy a pomohl vydat debutové album Music in Exile. Z Mali dosud neslyšený výbušný kytarový rock pak v roce 2015 zabodoval v mnoha prestižních světových anketách a na obřích festivalech. Kredit zázraku potvrzují Songhoy Blues i na druhém albu Résistance. K velkému překvapení si s ním na něm zazpíval také Iggy Pop a londýnský raper Elf Kid. Pravda je taková, že Songhoy Blues si ale se svým rockem s bojovými texty vystačí sami.

Švýcarský vicekonzul v Maďarsku Carl Lutz v roce 1944 s nesmírnou odvahou zabránil deportaci deseti tisícům Židů do vyhlazovacích táborů. V Budapešti pronajal a pod diplomatickou ochranu skryl sedmdesát šest domů, z nichž nejznámější se jmenoval Glass House. Americký trumpetista Frank London, zakladatel skupiny The Klezmatics, odvážnému hrdinovi s novou kapelou Glass House Orchestra vzdává hold. Jedno z nejzajímavějších letošních alb Astro-Hungarian Jewish Music je pak zároveň poctou moderní maďarské židovské hudbě.

Kubánská zpěvačka Daymé Arocena na albu Cubafonía s nadsázkou připomíná, že New Orelans byl kdysi považován za nejsevernější přístav Ostrova svobody. Energická Daymé patří k mladé generaci kubánských hudebníků filtrující přes rumbu americký jazz, funk a soul. Možný důvod, proč se vynikající album už několik měsíců drží na přední příčce žebříčku Transglobal World Music Chart.

Spustit audio