Hudba ze zapadlých vesnic: Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – listopad 2017

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V listopadovém vydání uslyšíte chorvatskou skupinu Kries, debutujícího stoletého kolumbijského staříka Magina Diáze, tureckého hudebníka Omara Faruka Tekbileka, americkou skupinu The Lone Bellow a kolumbijský ženský kvartet Ladama.

O chorvatské skupině Kries nebylo slyšet dlouhých osm let. Lze to vysvětlit: charismatický vůdce a zpěvák Mojmir Novakovič se odstěhoval za prací do britského Brightonu a tak nebylo snadné udržet kapelu v běžném chodu. Nové album Selo na okule nás svým hutným folkrockem čerpajícím z tradičních zdrojů ale znovu nabije energií jako kdysi. Část výtěžku z prodeje alba věnují Kries humanitární iniciativě podporující SOS dětské vesničky a mladé lidi bez domova. Kries se také zapojili do kampaně Welcome Refugees. Spolupracovali s filmaři a dokumentaristy, kteří navštívili uprchlické tábory v Chorvatsku a Řecku a vznikl z toho videoklip ke skladbě Ivo se šeće.

Bezmála stoletý kolumbijský zpěvák Magin Diáz na debutovém albu El Orisha de la Rosa nabízí také svůj neuvěřitelný životní příběh. Celoživotní analfabet střídal hudbu s dělnickými profesemi a mimo Kolumbii ho nikdo neznal, nebo a to spíš, se na něho zapomnělo. Proslul stylem bullerengue, tím nejafričtějším jaký můžete v Kolumbii slyšet. Jeho životním majstrštykem zůstává milostná skladba Rosa, que linda eres, o které sice Diáz tvrdí, že ji složil v 30. letech minulého století, ale nakonec se ukázalo, že stejná už existovala dávno předtím, než ji začal zpívat po té, kdy ho odmítla dívka z bohaté rodiny. To nic nemění na tom, že Magin Diáz a písnička o Rose zůstávají spojeni jako siamská dvojčata, ať už to bylo jakkoliv. Na albu starce s nadále fantasticky znělým hlasem doprovází celá řada hostů a Rosu si s ním zazpívali slavná zpěvačka Toto la Momposina a Grammy oceněný Carlos Vives, tedy ti, kteří slavnou skladbu proslavili po celé Jižní Americe.

Americká skupina The Lone Bellow proslula melodicky vyšperkovaným folkrockem v tradici velkých vzorů jakým odvždy pro zpěváka, skladatele a vůdce Zacha Williamse byli Van Morrison s Glenem Hansardem. Na albu Walk Into A Storm slyšíme ale i vliv nového prostředí – skupina se totiž přestěhovala do Nashvillu. A hlasu Williamsovy parťačky Donehey Pipkin centrum country zdá se velmi prospělo. The Lone Bellow na světovou scénu zatím nepronikli, což není důvod k panice ani měřítko kvality. Jednou to snad přijde a skvělé album by se pro ni mohlo stát dobrou a kvalitní vizitkou.

Mezi ty nejúžasnější novinky posledních měsíců patří nová deska Love is my Religion tureckého multiinstrumetalisty Omar Faruka Tekbileka. S mezinárodní sestavou na něm oslavuje lidství a kulturní diverzitu chápanou jako přednost, nikoliv překážku a důvod k nenávisti. Islámský súfismus prolnul Omar Faruk s židovskou vírou a ve vášnivě odzpívané baladě Vivir slyšíme izraelskou zpěvačku Yasmin Levy za doprovodu klavíru krajana Idana Raichela.

Členky skupiny Ladama sice pocházejí z Kolumbie, Brazílie, Venezuely a Spojených států, ale když je posloucháte, přijde vám, že musí být snad vlastní sestry narozené v jednom městě. Nedávno jim vyšlo debutové album a vše nasvědčuje tomu, že Ladama mají do budoucna o úspěch postaráno.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.